Xavi Casals, il·lustrador, empra el dibuix com un mitjà d’expressió que li permet arribar al públic i transmetre les seves idees, darrerament centrades sobretot en temes andorrans.
L’artista participa en tallers divulgatius i demà n’oferirà un al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany en el marc de l’exposició d’Star Wars. / Per ESTEFANIA GRACIA
–En quins projectes està centrat actualment?
–Ara estic centrat en la il·lustració, sobretot en la il·lustració d’autor, és el que sempre m’ha agradat. I ara m’hi vull intentar dedicar al cent per cent. M’agrada donar una interpretació a partir de la il·lustració, particularment treballo amb aquarel·la i tinta sobre paper. M’expresso amb motius de dibuix humorístics i força estilitzats, amb referències realistes però amb el meu estil particular, ara també m’estic centrant sobretot en temes andorrans.
–Perquè aquesta focalització en temes andorrans?
–He decidit centrar-m’hi una mica a partir de les aspiracions. Vull que arribi la il·lustració a Andorra. Al país no es coneix massa. Es coneix l’art pictòric, la pintura, el paisatge i el retrat, però la il·lustració se surt una mica dels paràmetres de la pintura clàssica, tant en contingut, com en narrativa o tècnica.
A mi m’agrada molt i trobo que aquí no es desenvolupa massa. Crec que si el tema ajuda i tens un ganxo, en aquest cas, una reinterpretació d’un tema andorrà –com la neu, les muntanyes o un tipus de feina específic d’aquí– la gent segurament s’introduirà molt més en la il·lustració.
–Té alguna il·lustració exposada?
–Des de dilluns tinc una mostra a una teteria de la Massana. On hi ha caricatures (en faig per encàrrec) que he anat fent durant un temps. Són sobretot caricatures de personatges famosos, com actors, esportistes o músics, fetes amb diferents tècniques i estils.
També treballo a distància amb còmic. Fent de colorista per França i Espanya a través d’Internet. Perquè avui dia aquesta eina et permet treballar a distància molt més fàcilment. A més, tinc un projecte de llibre il·lustrat que en principi hauria de sortir aquest any, tot i que encara està per confirmar.
–També realitza un taller d’il·lustració d’Star Wars…
–Sí, el faig demà a les 19.00 hores al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany. És un acte obert a tots els públics, el tema és Star Wars –en referència a l’exposició que hi ha actualment– i proposo una reinterpretació de tot aquest món. També servirà com a exemple per mostrar que qualsevol pot adaptar la seva manera de fer, el seu estil i la seva visió a la il·lustració. Com a exercici pràctic, intentaré composar un cartell com si fos el cartell de la propera pel·lícula. En el taller parlaré una mica de composició i teoria de colors, per jugar amb el bé i el mal i els elements i personatges que conformen el film.
–Quina creu que és l’essència de la il·lustració?
–La il·lustraicó és la representació d’una idea però amb un component narratiu molt important. La il·lustració ha d’explicar alguna cosa. A més, és un mitjà entre l’art literari o l’art escrit i el cine o la televisió.
–És fàcil convertir la il·lustració en una professió?
–A nivell publicitari i editorial és una sortida. Potser a Andorra falta una mica d’empenta en aquest camp, donar a conèixer la il·lustració com a professió i com a afició. A aquí és difícil arribar a viure de la il·lustració, poc a poc la gent s’anima i s’arrisca una mica més, però costa. També és veritat que no hi ha molta oferta.
No hi ha molts autors que facin il·lustració al Principat, i una cosa porta a l’altra, per això, també vull donar a conèixer una mica aquest món, al país hi ha joves il·lustradors que no s’han de perdre.
–Quin consell donaria a un jove il·lustrador?
–Que s’obri molt a nivell artístic, tant pel que fa a coneixements com en la vida en general, de tot se n’aprèn molt. Però sobretot, que no deixi de ser fidel a les seves idees, als seus gustos i a les seves creences. Perquè si creus en alguna cosa has de seguir endavant, costa força però val molt la pena.
–La il·lustració és un art innat?
–Té alguna cosa d’innat. Però també hi ha qui té tendència a desenvolupar-lo des de petit, com qui sap des de ben menut que vol ser metge. En el meu cas, l’he anat descobrint. Sabia que volia dibuixar però no sabia en quina forma o amb quina finalitat. Estava molt interessant en producció, en disseny de pel·lícules (sobretot d’animació) o videojocs.
Tinc moltes idees al cap i la millor manera d’expresar-me és a través del dibuix, i poc a poc, he anat trobant la manera de transmetre el que vull a través del dibuix.