Antonio Toño Martos (Andorra, 1995) és entrenador personal de boxa i actual preparador dels tres youtubers que participaran a la vetllada organitzada, entre d’altres, per Ibai Llanos el pròxim 26 de maig a Barcelona. Al 2012 va començar amb la boxa i al sis mesos ja estava debutant en combats a nivell nacional i internacional, sempre a la categoria amateur.
–L’esdeveniment més esperat d’internet. Com es va gestar tot això?
–Al principi tot va començar com un piqui entre Reven, company d’Ibai Llanos, i ElmiilloR, un conegut youtuber que resideix aquí a Andorra. Finalment es va generar tanta expectació que es va decidir muntar aquesta vetllada de boxa amb tres combats entre gent molt coneguda a l’àmbit d’internet.
–Boxa, esport tradicional, unit a l’streaming. Què pot sortir d’aquí?
–Jo crec que la gent s’ha adonat que la boxa genera molta expectació, que agrada. Jo ho veig, si es fa bé, com una sinergia molt positiva. Si no es fa com a una cosa desagradable i sí com a una vetllada bonica, divertida, on la gent gaudeix, pot ser un punt de partida molt positiu per a tota la gent que no acostuma a veure aquest esport, a més de posar en el focus als espais d’entrenament de boxa, tant d’Andorra com d’Espanya.
–Tota la gent és apta per a fer boxa?
–Jo soc de l’opinió que tot el món està capacitat per a boxejar. No precisament has de competir, o t’has de pegar amb alguna altra persona. La boxa és un esport que es pot practicar tant conjuntament com individualment. Hi ha moltes eines que permeten a la gent practicar aquest esport sense pegar-se amb ningú, i és aquesta mentalitat errònia la que fa que molta gent no s’animi a venir, perquè es pensa que s’ha de tenir un combat de totes totes, i no és així. La boxa és un esport on treballes tot el cos, molt complet, i com a hobby crec que és dels millors que hi ha.
–Quina repercussió pot tenir aquest esdeveniment tan gran sobre la boxa andorrana?
–No sé si en l’àmbit andorrà hi haurà molt de canvi, tant si guanyen uns com si guanyen altres, però sí que crec que tindrà un impacte global sobre l’esport de la boxa en general. Històricament la gent ha vist en la boxa una activitat violenta, agressiva i amb mala imatge. Amb aquest esdeveniment es podrà veure que sí, que és un esport de contacte, però també que cal gaudir de la tècnica, de l’abraçada dels competidors en finalitzar el combat i el bon rotllo en què s’acaben totes les competicions. El passat s’ha de deixar enrere i s’ha de veure com és la boxa actual, la boxa moderna.
–No sabia si preguntar-li doncs… Una aposta personal per a l’esdeveniment?
–Per a mi és un 3-0 clar a favor nostre (somriu). Personalment sento una gran alegria quan veig a la gent superar-se dia a dia. Persones amb oficis molt diferents entre si que et dediquen el seu temps i disfruten del camí amb tu. Per a un noi de 25 anys que té un petit gimnàs, això es impagable.