Carmen Salas

Toni Medina

Cerveser i creador de Cervesa Alpha Andorra

Som l’única cervesera d’Andorra que fa cervesa per a celíacs

Toni Medina va arribar a Andorra el 1980 per treballar com a electricista, professió que encara exerceix i compatibilitza des del 2010, any en què la crisi el va animar a reinventar-se, amb la producció de la cervesa artesana Alpha Andorra, la primera d’aquest tipus que es va fer al Principat.

–Com van ser els inicis?
–Abans de començar a produir em vaig documentar bastant i poc després vam conèixer una empresa de Manresa que proveïa el material necessari i que tenia contactes a Alemanya pel tema de la maquinària i així vam començar al 2010, amb una petita producció de 25 litres i en un local a la Cortinada on vam obrir la primera cerveseria. Vaig aprendre molt sobre la marxa i amb els errors típics dels principiants.

–Què vol dir?
–Que una cosa és fabricar 25 litres i una altra molt diferent fer una producció important, els paràmetres canvien. A més, al principi em vaig centrar en el màrqueting i la comercialització i no vaig prestar tanta atenció a l’elaboració. Però dels errors s’aprèn i tan bon punt em vaig adonar, els vaig corregir. A partir del 2014 em vaig implicar molt més, vaig fer cursos de producció de cervesa artesana, vaig dirigir el negoci en solitari, i ens vam traslladar a Arinsal.

–Què diferencia la seva cervesa de la resta?
–Primer de tot, el llúpol amb què l’elaboro. Des que em vaig traslladar a Arinsal a finals del 2014 el planto allà, i actualment ja és 100% andorrà. Els primers esqueixos procedien de Lleó, el bressol del millor llúpol espanyol i que em queda més a prop. L’adaptació va ser molt bona i ràpida perquè la terra i l’aigua de muntanya són úniques. A banda, la malta la compro a Alemanya y Bèlgica, també de producció artesana.

–Quin tipus de cervesa és la cervesa Alpha?
–Elaborem de set tipus, una per cada parròquia, amb una gran varietat d’aromes i cossos. Faig des d’una cervesa rossa a una torrada fins a una negra. De les set que fem, el top 3 està format per les cerveses d’Ordino, la de Sant Julià de Lòria i la de la Massana. A més, des de fa dos anys, som l’única cervesera d’Andorra que fabrica cervesa apta per a celíacs.

–Com definiria el sabor de la seva cervesa?
–El sabor és fresc, aromàtic i molt senzill. Es pot prendre sola o acompanyant un aperitiu o àpat.

–Quina és la producció actual?
–Entre 300 i 500 litres cada dues setmanes. Podria fer-ne més però així controlo millor el resultat i el tracte que se li dona al producte. Es pot adquirir a la nostra cerveseria d’Arinsal, al Colmado Quílez, i en dues cerveseries de Sabadell, la meva ciutat natal.

–Alguna novetat?
–Faig produccions personalitzades per a casaments, batejos, aniversaris… La producció mínima és de 200 ampolles. Tot i que també en personalitzo de la producció habitual a partir de 12 ampolles. 

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Rectora de la Universitat Oberta de Catalunya
Defensor de l’afiliat de la CASS
Nutricionista dels Jocs dels Petits Estats 2025
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu