Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Simon Manley

Ambaixador del Regne Unit a Espanya i Andorra

Andorra sortirà guanyant amb l’acord d’associació amb la UE

L’ambaixador del Regne Unit a Espanya i Andorra, Simon Manley, va visitar el Principat per reunir-se amb el cap de Govern, Toni Martí, i part de l’Executiu amb l’objectiu d’enfortir les relacions bilaterals entre ambdós països i saber com avancen les negociacions de l’acord d’associació amb la UE. El diplomàtic, a més, va assistir a l’acte que va organitzar la cònsol honorària britànica al país, Fiona Dean, ara Membre de l’Ordre de l’Imperi Britànic (MBE, en anglès) per celebrar la mencionada medalla que va rebre de mans del Príncep de Gal·les, en representació de la Reina Isabel II, pels serveis oferts a la comunitat britànica al Principat. Més de 150.000 turistes anglesos visiten Andorra cada any, on hi viuen prop d’un miler. Manley va concedir una entrevista a EL PERIÒDIC per parlar de la situació del Brexit, com afectarà els residents britànics i les relacions amb Andorra, a més de valorar les oportunitats d’inversió estrangera que hi ha al país.

–Com veu l’acord d’associació amb la UE?
–La negociació que està duent a terme Andorra és molt important. I molt positiva perquè sortirà guanyant. Òbviament, haurà d’afrontar reptes i obstacles perquè el pas és significatiu.

–I com afectarà el Brexit tant a la UE com a Andorra?
–El Regne Unit sortirà de la Unió Europea, però no d’Europa. Seguirem tenint una relació estreta, pròspera, segura i exitosa. És el nostre interès internacional perquè seguirem tenint els mateixos aliats i les mateixes amenaces. Els britànics residents a Andorra, com els d’Espanya, tenen un bon futur.

–Vostè va escriure una carta adreçant-se a tots els britànics residents a Espanya, on els indicava que no es preocupessin per la ruptura. Què els diu als residents al Principat?
–Exactament el mateix i amb més motiu, perquè Andorra no forma part de la UE: no s’han de preocupar per res. Han d’estar tranquils perquè els seus drets estaran garantits, és un dels punts més importants de la negociació del Brexit i va quedar assegurat. Els britànics estem orgullosos de tenir tants europeus, siguin d’on siguin, al nostre país. Volem que es quedin i que segueixin contribuint a la nostra societat.

–Tornem al Principat. Com el veu?
–Amb moltes oportunitats, no només de turisme. Poden arribar inversions estrangeres molt interessants.

–Quin tipus d’inversions creu possibles?
–El Ministeri de Comerç Internacional té un equip a Barcelona per veure les oportunitats de negoci que hi ha a Andorra i l’opció d’ampliar l’oferta actual. La innovació serà clau perquè és un valor afegit.

–El possible aeroport seria clau per l’arribada d’empresaris?
Seria important, com ho són tots els mitjans de transport i les vies de comunicació. Suposa reforçar els vincles amb els països veïns. Però també hi ha altres factors importants.

–Quins?
–La qualitat de vida, per exemple. És tan alta que crida molt l’atenció. També és un pas molt important la inauguració al setembre del British College a Andorra la Vella. La qualitat i la reputació de l’educació britànica, d’una banda, reforça l’oferta per atraure inversors i, de l’altra, ofereix un camí per als estudiants del Principat. Si volen estudiar al Regne Unit, tindran més opcions de fer-ho. Tenim 12.000 alumnes espanyols a les universitats angleses. Volem atreure el talent de fora. No és important d’on venim, sinó el què tenim i oferim.

–Com valora la Medalla de l’Ordre de l’Imperi Britànic atorgada a Dean?
–És un gran reconeixement pel servei prestat durant més d’una dècada. Molt pocs cònsols honoraris són guardonats amb aquest mèrit. Espero i desitjo que segueixi contribuint a enfortir el vincle entre ambdós països. 

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Empresari i ‘exFerrariman’
Guanyadora del Gaudí a la millor direcció artística
President de la Comissió d’Estudi de Creixement Sostenible
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu