Amb motiu de les vacances de Setmana Santa, la Biblioteca Comunal Universitària de Sant julià de Lòria ha organitzat tres sessions de contacontes per a canalla de 3 a 10 anys. Avui, a les cinc de la tarda, és el torn de Ruskus Patruskus i l’espectacle Bibliòfilus. / Per ESTHER JOVER MARTIN
–Qui és en Ruskus Patruskus?
–Ruskus Patruskus és un pallasso que fa feliç la mainada combinant l’art del clown amb la màgia i els titelles. De vegades en Ruskus es comporta com un nen: té moments de tendresa, de melangia, d’alegria i de mala llet. Molts dels seus actes estan plens d’entusiasme, però alhora són totalment il·lògics. Això fa que els infants el vegin com algú proper, com un dels seus.
–D’on neix el personatge?
–Als 20 anys em vaig enamorar del teatre i em vaig proposar esdevenir actor. Vaig estudiar i treballar en cos i ànima, i vaig interpretar alguns personatges, però no m’hi acabava de trobar còmode. Fallava alguna cosa, no ho acabava de gaudir. A més, no guanyava prou diners com per viure’n, i amb la meva companya ens disfressàvem de pallassos per animar festes infantils d’aniversari. Allò va ser tot un shock per a mi, i em va obrir els ulls.
De cop i volta vaig descobrir un nou món meravellós i desconegut per a mi: el clown, la màgia, els malabars, els titelles… Vaig adonar-me que gaudia i m’apassionava molt més treballar com a pallasso que no pas fer d’actor. I un punt molt important: podia guanyar prou diners com per viure d’això. Per a mi significava la independència artística, personal i econòmica. Així que vaig decidir fer un tomb radical en la meva vida, i vaig reorientar la meva carrera cap el món del clown.
–En què consisteix ‘Bibliòfilus’?
–L’obra Bibliòfilus la vaig crear amb un objectiu didàctic concret: engrescar els infants a llegir. És una obra que intenta presentar els llibres i la lectura com una cosa atraient. Està plena de sorpreses: una rosa de Sant Jordi que es posa trista si els nens no llegeixen, una novel·la de misteri que esdevé una obra de teatre interpretada per la canalla, una mà que parla i que ens convida a visitar la biblioteca…
–Com rep l’espectacle la canalla?
–Amb una certa sorpresa! Molts infants arriben a la biblioteca pensant que escoltaran un conte i es troben amb un espectacle complet amb vestuari, atrezzo, màgia, titelles i música en què, a més, poden participar directament! És com si la màgia del teatre es traslladés a la biblioteca per engrescar els infants a llegir. La canalla ho gaudeix molt, i els pares també.
–Als infants, els agrada llegir?
–A Bibliòfilus els faig la mateixa pregunta, i la majoria contesten que sí. Jo crec que a la majoria dels infants els agrada llegir. Com a mínim, els agrada endinsar-se en les pàgines d’un llibre: fullejar-lo, llegir algunes coses, mirar els dibuixos i deixar volar la imaginació. D’això es tracta! No tant que llegeixin, sinó que se sentin predisposats a agafar un llibre i obrir-lo. Si s’acostumen a fer-ho regularment des de ben petits, l’afició per la lectura acabarà per arribar.
–A vostè li agrada llegir? Què?
–De petit i de jove llegia molt, sempre tenia un llibre a la mà! A casa hi havia molts llibres, i jo m’ho empassava tot: còmics d’en Tintín, novel·les d’Agatha Christie, aventures d’en Verne, llibres de ciència… Ara m’he tornat més pràctic, i gairebé tota la informació la busco a internet. Però sempre tinc a mà els llibres relacionats amb el meu ofici: llibres de màgia, de clown, de mim… Són la millor font d’inspiració per crear nous espectacles!
–Què més fa en Ruskus Patruskus?
–No em queda gaire temps, ja que és una feina molt absorbent. Si vols viure d’això no tens més remei que implicar-t’hi al màxim. Procuro trobar temps per col·laborar amb la meva companya en el seu blog Rusketa.com, que tracta sobre com fer manualitats de cartró. El temps que em queda intento gaudir-lo en família amb la meva companya i els nostres dos fills.
–Per què hem de llegir contes als infants?
–El més important és passar temps amb els teus fills, i llegir-los un llibre és una manera fantàstica d’apropar-se a ells. És un moment de recolliment, de pau, en què els infants escolten atentament la teva veu. A més d’apropar-los als llibre i a la lectura, llegir-los un conte proporciona molts beneficis col·laterals.
–Què diria a aquells pares i mares que els fa mandra?
–Que pensin que els seus fills no seran petits per sempre. Es faran grans molt de pressa! Els anys de la infància passen volant, i s’han d’aprofitar al màxim. El record de la mama o el papa llegint-los un llibre abans d’anar-se’n a dormir els acompanyarà sempre amb tendresa. No deixeu escapar aquests moments! Feu-ho per ells i per vosaltres.