Search
Close this search box.
Carmen Salas

Roser Daban

Fundadora i directora general d’Hotel & Tourism Business School Vatel Andorra

Veure que els alumnes gaudeixen tant com ho vaig fer jo és un llegat molt maco

Roser Daban és una apassionada de l’hostaleria i el turisme, no en va la seva família prové d’aquest sector tan important per a l’economia andorrana. El bagatge familiar i la completa formació que va rebre a l’escola Vatel de Suïssa, a més dels anys d’experiència, la van fer adonar-se de la importància que té la formació de qualitat per oferir el millor servei. Aquest va ser el punt de partida que la va dur el 2016 a dirigir l’Hotel & Tourism Business School Vatel Andorra, que forma part del Grupo Vatel, primer grup mundial de formació en direcció hotelera i turística, amb 55 centres repartits en 33 països que suposen 35.000 diplomats i 9.000 estudiants cada any. L’escola andorrana ja prepara als alumnes de la segona promoció com a futurs gestors i directius d’hostaleria i turisme amb projecció laboral internacional.

–Com a antiga alumna formada al Grup Vatel, ha de ser estimulant formar als futurs gestors hotelers.
–És molt gratificant, la veritat, sobretot quan tens la possibilitat de veure la seva evolució. Aquests joves arriben amb moltes ganes, les idees molt clares, volen aprendre i et contagien la seva energia i vitalitat, i les seves ganes de menjar-se el món. Veus com van adquirint els coneixements al llarg dels cursos, com maduren, es fan més responsables, i com quan acaben els estudis ja són unes altres persones.

–S’identifica amb ells?
–Sí, em sento molt identificada, és com si revisqués els meus anys d’estudi, i veure que els alumnes gaudeixen tant com ho vaig fer jo és un llegat molt maco.

–Per quina raó va decidir el Grup Vatel obrir una seu a Andorra?
–Primer, perquè és un país turístic, molt atractiu, i també perquè som conscients de la mancança que hi ha de personal qualificat, i vam pensar que obrir una escola podia ser molt interessant per al sector. També perquè per a mi, que hi he treballat i l’he viscut i gaudit tant, era una manera de retornar-ho i transmetre aquests coneixements i aquesta passió als joves que venen aquí a formar-se.

–Com va rebre el sector del país l’obertura de l’escola?
–La veritat és que ens vam quedar molt sorpresos de la bona rebuda que van tenir des de l’inici. Les associacions de seguida ens van fer costat, els hotelers i els restauradors també ens van contactar des del primer moment, i han acollit als alumnes en pràctiques molt bé. Els hi han ensenyat molt i en alguns casos fins i tot els han contractat.

–Quins són els eixos principals de la formació que ofereix Vatel?
–En aquests estudis proporcionem totes les eines de gestió per poder prendre decisions en el dia a dia de qualsevol tipus d’empresa. Impartim assignatures com Dret, Recursos Humans, Gestió, Finances, Fiscalitat, Economia, etc., i després facilitem totes les eines més dirigides cap al sector turístic i hoteler com, per exemple, protocol, gestió d’esdeveniments, allotjament, alimentació i nutrició. A més, els alumnes passen per tots els departaments d’un hotel, i això els permet veure la gestió real. També hi ha un apartat de llengües en el qual hi posem molt d’èmfasi (anglès, castellà, francès i alemany). I pel que fa a la part pràctica, se li dona moltíssima importància perquè és el que els permet practicar tot el que han aprés a nivell acadèmic.

–Quins serien els percentatges de formació acadèmica i de pràctiques?
–Estaríem parlant d’un 60-40%.

–Quins requisits han de reunir els alumnes que es volen matricular a l’escola Vatel?
–Han de tenir el batxillerat aprovat, i després han de superar les proves d’accés. Parlem de 55 escoles, però el procediment de selecció és el mateix a totes elles. Consisteix en una entrevista personal, uns exàmens escrits més una carta de motivació.

–I un cop superat tot el procés, quants alumnes hi ha per curs?
–Per curs, parlaríem d’un màxim de 15 alumnes per aula, perquè intentem que les classes siguin molt dinàmiques, que es facin força treballs de grup i que tinguin l’oportunitat d’interactuar amb els professors, ja que són directors d’empreses que venen a l’escola a impartir les classes.

–Quina és la procedència del alumnes que estudien a Andorra?
–Un 80% dels alumnes venen d’arreu del món. S’ha de tenir en compte que la formació de les escoles del Grup Vatel està molt ben considerada. De fet, cada any es reben una mitjana de 2.800 ofertes de treball externes, a més de les que surten a la xarxa interna de l’alumnat.

–Quines són les raons dels alumnes per estudiar al Principat?
–Per la seguretat, la qualitat de vida, el fet de trobar-se a Europa, i també perquè aquí els cursos es poden fer en castellà i anglès.

–Una part de les pràctiques es fa a Andorra i una altra part a l’estranger. Trien els alumnes el país?
–Sí. El primer any els facilitem una llista d’entitats col·laboradores andorranes i ells trien la que més els hi convé. Si les volen fer en una empresa que no hi és al llistat, ho intentem coordinar perquè ho puguin fer. I pel que fa a l’estranger, els alumnes poden anar a qualsevol empresa de qualsevol país. L’avantatge és que tenim convenis amb les millors cadenes hoteleres del món i això ens permet ser àgils quan un alumne vol anar a treballar a qualsevol lloc.

–I mentre fan les pràctiques en un altre país, la formació com continua?
–L’alumne que està aquí (a Andorra) pot fer les pràctiques de segon i tercer curs a qualsevol lloc del món, però també té la possibilitat de participar en un programa d’intercanvi, el programa Marco Polo, que li permet fer el segon any acadèmic a qualsevol de les 55 escoles Vatel que tenim al món. Per exemple, pot anar a Amèrica del Sud a estudiar la part acadèmica i després fer les pràctiques als Estats Units.

–Quins requisits demana el sector actualment de la gent que es forma?
–Ens demanen de tot, però nosaltres sobretot el que formem són directius. Els graduats surten preparats per responsabilitzar-se d’un departament i, de mica en mica, anar ascendint. Tenim peticions de formació professional. Ens adaptem a les necessitats de les empreses sol· licitants, des de personal base a director d’hotel. També hi ha qui vol muntar la seva pròpia empresa.

–Com els ha afectat la pandèmia i el confinament?
–D’una banda, ens vam trobar que molts alumnes estrangers no van poder venir i evidentment això ens va afectar, però amb els de més proximitat vam poder tirar endavant el curs. Pel que fa a les pràctiques, estem molt contents perquè vam tenir la possibilitat que tots els alumnes les poguessin fer gràcies a la col·laboració dels hotelers i restauradors andorrans, que van agafar els alumnes i van capgirar la situació perquè, tot i les dificultats, fossin el més interessants possible. I quant a les classes, vam tenir la sort que el Govern ens va permetre fer-les de manera presencial, contràriament al que ha passat a d’altres escoles Vatel, que ho han hagut de fer tot en línia. En el cas dels alumnes amb símptomes, vam crear el sistema semi-presencial, però han estat molt pocs casos i el nivell acadèmic no s’ha vist afectat.

–Tenen exalumnes que hagin tornat per explicar la seva experiència?
–Sí, tenim alguns que han vingut a fer xerrades, i alumnes que estan a Andorra com a responsables d’algun departament. –El sector hoteler ha estat un dels més afectats per les restriccions sanitàries.

–Com ho ha viscut vostè?
–Crec que el Govern ha fet costat al sector a través dels ERTOs o els préstecs, i quan alguna cosa no s’ha orientat bé, ha sabut rectificar i en aquest sentit penso que en general les empreses estan agraïdes. Tot i això, les que estan millor sanejades són les han pogut superar aquesta situació de la millor manera possible. El que em preocupa més és què passarà quan deixi d’haver aquestes ajudes per les empreses que han estat més tocades; ara veurem què ens depara aquest futur. Tenim els dos mesos d’estiu, però després torna a haver-hi la temporada baixa i crec que això és el que fa por. Necessitarem una altra vegada l’ajuda dl Govern, sobretot per a les empreses que estan més tocades.

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu