Search
Close this search box.
Natàlia Mena

Roger Esteller

Exjugador de bàsquet

Andorra sempre ha tingut una gran sensibilitat vers l’esport

Va ser un jugador referent en el bàsquet català a cavall entre el segle passat i l’actual. Va triomfar a l’FC Barcelona i el Manresa, sumant títols nacionals i internacionals. Després de la seva retirada, el Tigre de Sants es dedica a altres vessants, també relacionades amb el món de l’esport. 

–Què és Swich On Sports?
–És una eina única, innovadora, no existeix res semblant de moment en el món de l’esport global. És un sistema que bàsicament el que fa és analitzar l’estat motivacional de tots els components que integren una entitat esportiva, ja siguin jugadors o entrenadors, i a més proporciona les solucions per poder optimitzar les carències motivacionals que detecten els informes que realitzem, basats en uns tests que aporten una informació molt valuosa per poder avaluar l’estat anímic dels equips. 

–Com i quan va començar aquesta aventura empresarial?
–S’inicia a la Universitat de Barcelona a la Facultat de Psicologia Social i Quantitativa amb el professor Jordi Renom, el qual vaig a veure amb una idea determinada, havia desenvolupat aquest mètode específicament pel món empresarial. Havia treballat per varies companyies i n’estava content, els resultats eren òptims, però arriba un moment que vull centrar-me en l’àmbit formatiu i esportiu. A continuació signo un contracte fins al 2023 amb la Fundació Bosch i Gimpera, que és la que s’encarrega de desenvolupar els projectes d’investigació amb la Universitat de Barcelona, per produir diferents instruments, en concret aquest mètode és per esports de pilota i d’equip tot i que dins del pla estratègic està previst ampliar a 35 esports individuals i també, per altra banda, de forma personal estic treballant l’eina pels esports electrònics.

–És difícil per un jugador que ha estat al més alt nivell de competició  fer aquesta transició de l’elit esportiva a l’esfera empresarial? Es pateix o es porta bé?
–Qualsevol metamorfosi produeix dolor. Quan parlo de dolor em refereixo a fracassos, a errors, a quan no surten bé les coses i has de tornar a començar una altra vegada. El que és cert és que un cop acabes la teva carrera professional esportiva, en el meu cas als 32 anys, suposa l’arribada al món real, quan encara et queden molts anys de vida laboral i de cotització. Espero no jubilar-me els 67 i treballar fins que m’arribi l’hora, però està clar que és un canvi de vida pel que en molts casos no estem preparats i es passa malament. Tornar a trobar el teu lloc és difícil i el que més costa els jugadors és assumir que et diguin que no. El nom et dona certes facilitats per tenir portes obertes, però no tant per quedar-te o per mantenir-te i per tant has d’oferir alguna cosa real, que serveixi i que funcioni. No pots vendre fum.

–Quants clubs ja han confiat en aquesta eina pels seus equips?
–De moment actuem a l’àrea de Catalunya, on ja comptem amb un volum de 4.000 esportistes entre jugadors i cossos tècnics. L’objectiu és anar creixent i expandir-nos a altres zones geogràfiques com Andorra.

–Perquè Andorra?
Perquè Swich On Sports té un acord i és partner amb dues empreses com són Quantum Barcelona i PsicoEsports, aquesta última dona la casualitat que té una de les seves sucursals aquí a Andorra. Amb ells oferim el servei posterior d’assessorament de psicologia esportiva i  protocol d’accions a realitzar, per aportar solucions als resultats dels tests realitzats.

–Quin és el teu objectiu amb Swich On al Principat?
–La nostra finalitat és arribar al màxim d’entitats esportives possibles. Hem parlat amb vàries i les sensacions són bones i positives, no obstant, es tracta d’una eina molt nova i a vegades és complicat, perquè com que no tenim competència costa explicar el concepte, ja que no està instaurat com a tal, sinó que suposa implementar procediments diferents dels que els clubs no estan acostumats. 

Quina opinió té sobre el mercat esportiu andorrà?
–Andorra sempre ha tingut una gran sensibilitat vers l’esport, sobretot de neu, i una molt bona base. Recordo en la meva etapa de jugador del Barça haver fet estades i pretemporades aquí, a més dels partits contra el MoraBanc. Ara també cal destacar que la incursió del Gerard Piqué amb el seu projecte futbolístic aportarà molt al sector. Nosaltres concretament hem parlat amb ells per col·laborar amb l’FC Andorra i estan interessats, no només en fer-ho aquí, sinó en altres clubs que podria tenir Kosmos cara el 2020, a part que tinc la sort d’haver coincidit amb el Gerard i trobo que és una persona empresarialment molt potent.

–Ha firmat un contracte amb l’FC Encamp. Quina serà la tasca a desenvolupar en aquest projecte?
–Hem signat un contracte de prestació de servei amb l’FC Encamp i el que farem és elaborar dos informes d’estat motivacional per temporada i dos assessoraments post informe conseqüents a la informació proporcionada per aquests, mitjançant un sistema i uns protocols molt determinats que expliquem el club i que són fàcils d’entendre i d’aplicar, amb el que busquem trobar aquells aspectes que tinguin incidència en la motivació o desmotivació dels jugadors i dels entrenadors, i actuar en conseqüència per millorar el seu rendiment.

També tenim altres entitats amb les quals no descartem poder implantar la nostra metodologia, per tant, les perspectives són molt positives. Crec que és favorable pel futur del Principat que empreses com la del Piqué o la meva vinguem aquí a  invertir i desenvolupar la nostra activitat, perquè l’àmbit esportiu andorrà continuï essent un referent al món.

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu