- Guirao, vestit de civil, ahir a les dependències d’EL PERIÒDIC. Foto: TONY LARA
–En endavant, ¿ens hi haurem de dirigir com a agent especial Guirao?
–En absolut. Els estudiants per a agent especial, o SA Students, són llicenciats universitaris sense formació policíaca. A l’Acadèmia Nacional, on jo em vaig graduar, es formen els comandaments de la mateixa FBI i de policies de tot el món, però no som agents especials. Això sí: quan ens creuàvem amb un SA, ¡se’ns quadraven!
–¿S’hi va topar gaires Clarice Starlings, el personatge de Jodie Fotser a El silenci dels anyells?
–Alguna sí que n’hi havia, la veritat. En canvi, i per alguna raó, les dones són poques, a l’FBI. Diria que no sobrepassen el 20% del personal.
–Pregunta-trampa: diuen que li va donar el diploma el mateix director de l’FBI. ¿Ens en sabria dir el nom?
–I tant: Robert Mueller III.
–Un paio dur, m’imagino.
–Un home amable, que després de la cerimònia de graduació va tenir la deferència de rebre’ns a l’ambaixador d’Andorra als EUA, Narcís Casal, i a mi mateix.
–¿Què li diu el nom de Hoover?
–Una estrella a l’acadèmia de l’FBI. El podria dibuixar en un paper i amb els ulls tancats. A totes les sales t’hi trobes un retrat, un monument o una cita seva. Al gimnàs, per exemple, hi posa: «Justice is incidental for the law». Una cosa així com que la justícia és conseqüència de la llei.
–¿I la mala fama que l’acompanya?
–Sobre les seves suposades tendències homosexuals, ni les conec ni tinc res a dir-hi. ¡Que espiava tothom! Suposo que era el que s’esperava de l’FBI en plena Guerra Freda.
–Una altra pregunta-trampa: ¿se sap la llista dels deu fugitius més buscats de l’FBI?
–A part de Bin Laden, els més cotitzat de tots –ofereixen 50 milions de dòlars com a recompensa– hi tenim James Bulger, un Al Capone al Boston dels anys 70 i 80. Si ajuda a capturar-lo, només li donaran 2 milions de dòlars.
–De les sèries de televisió amb agent de l’FBI a dintre –Twin Peaks, Numb3rs, Bones, Fringe–, ¿quina segueix amb més entusiasme?
–24, amb Kiefer Sutherland com a Jack Bauer. Exagerada, potser, però versemblant i per això mateix interessant. Si fos massa realista no tindria interès per a un policia.
–CSI, en canvi, ciència ficció, oi?
–Al laboratori de l’FBI hi treballen 800 investigadors. ¡Impressionant! Es van encarregar d’analitzar les proves de l’11-S. Tenen fins i tot un petit museu de balística: ¡hi conserven les metralladores de Dillinger! Però d’hologrames amb cossos que es poden veure des de qualsevol perspectiva, com es veu a CSI, res de res. Em pot ben creure.
–Scully i Mulder, ¿existeixen a la realitat?
–No els vaig conèixer, però el cert és que hi ha una unitat, l’UFO Task Force, que investiga els fenòmens diguem-ne paranormals: ovnis i tot això. El seu lema és: «We Know». ¿Inquietant, oi?
–Molt. L’FBI, ¿es dedica a perseguir marcianets?
–És possible que hagin d’enfrontar-se a casos que s’escapen de la lògica racional. Jo ja no descrec de res. Ara bé, també pot ser que la utilitzin com una eina de màrketing. No ho descartaria.
Per a més informació consulti l’edició en paper.