A la Mireia Aracil li va contagiar l’entusiasme per les llanes la seva mare, hereva d’una passió que es remunta a les seves àvies i que al 2013 va fundar La Tendeta, una botiga per vendre cabdells de llana i fer tallers per a les seves clientes. Amb el temps també va començar a impartir classes de costura perquè les alumnes aprenguin a cosir i lluir peces de roba única alhora que fomenten la sostenibilitat i s’abstreuen dels problemes quotidians.
Quan fa que organitzen els tallers?
Vam començar un any després d’obrir la botiga. Al principi només ensenyàvem diferents tècniques per a teixir llana, però uns ex companys de feina li van regalar a la meva mare una màquina de cosir i és quan vam començar amb els tallers de tèxtil.
Qui fa les classes?
La Josefina Aloise, una dissenyadora de moda pròpia que posa els seus coneixements al servei de les nostres alumnes.
Que els ensenya?
Depèn del que necessita cada clienta. La primera classe serveix per veure el nivell de cadascuna i per saber quins són els seus objectius. Tenim gent que no ha agafat mai una agulla i vol aprendre els coneixements bàsics, qui vol conèixer una tècnica concreta com per exemple fer arranjaments, i qui arriba amb un projecte concret i nosaltres la guiem. Si alguna clienta vol provar, li podem deixar una màquina de cosir, però si ja li agrada cosir, l’habitual és que porti la seva.
En tres mesos es pot aprendre a cosir?
Si realment t’agrada i practiques a casa pots aprendre a fer coses bàsiques. Cosir és qüestió de curiositat i de voler ser autosuficient.
Quin és el perfil de les persones que fan els tallers?
Majoritàriament dones. Ara mateix tenim des d’adolescents fins a dones d’uns 40 anys. Cada cop tenim noies més jovenetes i en general més demanda. Les alumnes volen aprendre a cosir per poder fer-se la roba elles mateixes, arreglar la que tenen o saber tècniques noves, ja sigui en punt o tèxtil.
I a què creu que es deu aquest interès renovat?
La Covid-19 ha fet que prenguem consciència del funcionament del les multinacionals del sector de la moda i no volen continuar contribuint-hi perquè apart que la roba ha perdut qualitat la indústria tèxtil és molt contaminant.
La Tendeta està a Encamp. Són d’allà els alumnes?
Al principi sí, però ara en tenim de totes les parròquies, sobretot a partir del confinament perquè vam ser les primeres d’Andorra en fer mascaretes de tela, i això ens va donar a conèixer més.
Quin seria el kit bàsic de costura que hauríem de tenir a casa?
Una capsa de costura hauria de tenir fils i agulles, retalls de teles diferents per poder arreglar forats, botons, cremalleres i unes bones tisores.
Les classes s’imparteixen fins a finals de juny.