Mercè Miguel, tècnica de sensibilització d’Unicef Andorra, està treballant perquè els nens i nenes del Principat prenguin consciència i siguin part activa de les solucions per al greu problema generat en el planeta pel canvi climàtic. Per això, l’organització i la biblioteca del Pas de la Casa col·laboren per dur a terme tallers mediambientals en els quals els més petits aprendran i aportaran idees amb motiu del Dia Mundial del Medi ambient.
–En què consisteix el taller?
–És un taller per a infants. Ho fem a la biblioteca del Pas de la Casa, des de les 17.00 fins a les 19.00 hores, ja que es tracta d’una sol·licitud de la mateixa biblioteca. Volem fer alguna cosa per destacar la importància del medi ambient, per això, els participants treballaran una sèrie de conceptes d’una manera manual, per exemple, amb cartolines o dibuixos. L’objectiu és saber la idea que tenen els nens i nenes sobre el canvi climàtic i com poden ajudar a resoldre aquest efecte negatiu, buscar solucions realistes perquè les duguin a terme des de casa, des de l’escola, etc.
–Com s’aconsegueix que els infants captin la informació d’un tema complex com aquest?
–Crec que ells saben del que es parla, però a vegades els continguts són difícils, ja que hi ha conceptes complicats. Per això treballarem amb imatges que mostren els problemes. Per molt petits que siguin, tenen idees, de vegades, més creatives que els adults. Volem que siguin creadors de solucions.
–Les noves generacions estan conscienciades sobre el canvi climàtic?
–Actualment, tenim una generació d’infants i joves més conscienciats que els adults. Ho treballen a l’escola perquè, malauradament, el canvi climàtic ha empitjorat. Un exemple és Greta Thunberg, que va començar amb el seu projecte quan tenia 14 anys. Poden ser ells els qui conscienciïn els pares sobre el problema. Ells han de ser els creadors.
-Quina importància té inculcar aquests conceptes en els nens i nenes?
–Qualsevol tema que sigui en benefici per tota la societat, si el tractem amb els petits, assegurem que en el futur l’incorporin a la seva vida i a la seva manera de treballar i de relacionar-se. Cal normalitzar accions com reciclar o comprar productes de proximitat. Un altre problema greu és que un de cada tres infants viurà el 2040 en una zona d’escassetat de l’aigua i, per això, també cal conscienciar-se sobre el consum d’aigua. En aquest taller se’ls demanarà que treballin accions concretes.
–Quina participació espereu?
–Tenint en compte que el Pas és petit, no s’espera molta afluència, però és això de menys. El nombre d’infants que vinguin, seran benvinguts. El nostre objectiu és inculcar el missatge. El canvi climàtic no és només important, és urgent. Cal treballar el problema.