Fa prop de 20 anys que Mercè Fernandez tracta amb nens i joves i realitza actes dirigits a aquest sector de la població, com les activitats de contacontes. I des de fa uns 10 anys, Fernandez les desenvolupa a la Biblioteca d’Encamp, ja que hi realitza uns tres o quatre tallers de contacontes a l’any. / Per ESTEFANIA GRACIA
–A quina franja d’edat va dirigida l’activitat de contacontes?
–Va dirigida a una edat més aviat petita, dels quatre als set anys.
–Com preparen les activitats?
–Condicionem un racó de la biblioteca amb dibuixos i decoracions per il·lustrar i crear l’ambient del conte.
–Com es desenvolupen les jornades de contacontes?
–Fem asseure als nens al racó preparat i primer els hi preguntem perquè han vingut, si tenen ganes d’escoltar el conte i els intentem posar una mica en l’animació. I un cop estan integrats dins de l’activitat els hi comencem a explicar el conte.
També depenent del conte o dels personatges que hi estiguin descrits fem altres activitats durant el contacontes, per exemple, en el darrer taller, on vam explicar el conte de la Gallineta Trula, vaig repartir dibuixos als nens dels cinc personatges del conte i aquests anaven representant una mica les accions que feien durant la narració. Si els personatges del conte entraven en una cova, els nens amb els dibuixos també feien com si entressin dins d’una cova amb el decorat que hi havia al racó de contacontes. Sempre fem que els nens participin dins del conte, que no sigui merament estar escoltant la narració.
–Com escullen quin conte explicar?
–Segons la franja d’edat que inclogui l’activitat, busco entre els contes que hi hagi a la Biblioteca d’Encamp i escollim quin és el més adient o que millor pot encaixar amb els nens. Normalment hi ha un missatge, en la darrera activitat, el missatge era que no et pots refiar de tothom.
–Quina acollida mostren els nens d’aquestes activitats?
–La veritat és que en surten molt contents, els hi agrada molt participar en la representació del conte. A més, quan acaben el primer conte, sempre en demanen més. Per això en tenim ja alguns més de triats perquè sabem que els nens en voldran més.
També hi ha nens que ho viuen molt, amb molta il·lusió i veus que es posen molt a la pell del personatge i el mateix conte. Et persegueixen amb els ulls. Els nens ja saben que fem aquestes activitats i estan esperant a que surti el cartell dels dies que es faran per veure quin serà el següent. Ens ho passem molt bé i és molt maco veure la il·lusió dels nens.
–Quan solen durar els contacontes?
–Nosaltres els fem d’uns 20 minuts, perquè si ho fas més llarg ja es comencen a cansar. I després dels 20 minuts deixen que escullin els contes que ells vulguin, que casi sempre és Els tres porquets. En ocasions també demanen fer un contacontes de Bola de Drac, però aquest de moment no el fem, perquè és un còmic.
–Sempre fa vostè els contacontes a la Biblioteca d’Encamp?
–No, jo en faig uns tres o quatre a l’any. Després també ve gent de Barcelona o altres indrets a fer altres contacontes, així no els faig sempre jo. Per exemple, aquest dijous vindrà una escola a fer un conte amb Anglès. I l’any passat ja vam començar a fer intercanvis amb el Pas de la Casa, és a dir, jo hi pujava per fer alguna activitat de contacontes juntament amb la Martina, que és la noia que treballa a la biblioteca d’allà, i després ella baixava a Encamp per explicar el mateix conte, així no és sempre la Martina qui els explica al Pas ni jo qui els explica a Encamp.
–Aquestes activitats són obertes?
–Sí, pot venir tothom qui vulgui i no és necessari reservar. Això sí, s’ha d’intentar ser puntual, perquè qui arriba tard, encara que només sigui una mica, ja es perd l’inici del conte i la preparació per fer la interpretació.