La Maria Casás va descobrir Andorra en un dels seus viatges i encara que en un primer moment va tornar al seu país d’origen (Argentina), fa sis anys es va establir definitivament al Principat, convençuda que és el seu lloc al món. Formada com a decoradora d’interiors, fa un temps va descobrir que l’ordre no només té un sentit pràctic, sinó que pot ajudar a la gent a ser més conscient dels espais que habita, i va decidir estudiar per ser organitzadora professional.
I diu que tot va començar amb la seva mare?
Sí, encara que llavors no ho sabia. Va ser quan vaig llegir el llibre de la Marie Kondo que em vaig adonar que la meva mare va ser la meva primera Marie Kondo encoberta (somriu). Era molt organitzada. Imagina’t amb sis fills si no ho hagués estat!
Però vostè va decidir donar un pas més i estudiar per professionalitzar-se.
Sí, després de descobrir que hi havia gent que es dedicava a això em vaig voler formar i vaig anar a Barcelona a estudiar a Organiza y emprende, amb Vanesa Travieso, entre d’altres professionals, que va aprendre amb la Marie Kondo.
Exactament, què fa una ordenadora professional?
Per a mi consisteix en ajudar a que la gent prengui consciència i control del que hi ha a casa seva a través de l’ordre. Ajudar-los és per a mi una necessitat. Com diu José Saramago: «El caos és un ordre per desxifrar», i jo els ajudo a entendre l’ordre de forma conscient, despaciosament, com m’agrada pensar. I a més, mentre endreço, creo.
Què vol dir?
Que quan entro en el seu espai estic accedint a una part de la seva intimitat, això genera un clima en el qual sento que estic creant mitjançant un procés d’expressió màxim per a mi.
A més d’un sentit pràctic quins altres significats amaga l’ordre?
Jo li torno la funcionalitat a l’espai però també el seu respecte i quan això passa és increïble perquè els clients són conscients del que tenen. El ritme de vida actual fa que estem desconnectats del present i en la connexió és precisament on resideix l’ordre conscient.
La meva feina és eficient quan l’ordre que creo deixa una empremta en el client, perquè si no hi ha un compromís per part seva, no continuarà en el temps.
Cada client necessita un tipus d’ordre diferent?
Exacte. Jo treballo de manera personalitzada perquè les necessitats de cada client són diferents. Òbviament, treballo a partir d’unes tècniques, però cal tenir la sensibilitat per adaptar-les a cada cas i connectar amb cada client.
Quins beneficis destacaria de l’ordre conscient?
El major benefici és que aclareix la ment. A nivell pràctic, es guanya espai, s’estalvia temps i diners, ja que l’ordre i la planificació fan que es compri de manera més eficient. Si es tracta d’un espai professional, la creativitat flueix amb més facilitat. Quan t’envoltes d’ordre, comences el dia amb una altra energia i ets més productiu.
Quin és l’espai de la casa que costa més endreçar?
Els armaris de roba, sens dubte, són els espais que costa més endreçar de forma conscient perquè hi ha molta afecció emocional.
La part més complicada d’endreçar és quan el client ha de decidir amb què es queda i amb què no.