Lluïsa Fernández és teixidora. La majoria de les que es dediquen a teixir ho són perquè les seves mares i àvies els n’han ensenyat. En el seu cas, ella ha anat formant-se i aprenent en aquests últims 10 anys. Quan va començar a teixir passava dels 40 i cap als 50 va obrir la seva botiga en línia, anomenada @cosasdellu. En aquest local va començar a impartir les primeres classes de punt i ganxet.
–Com va néixer @cosasdellu?
–@cosasdellu va néixer fa uns sis anys perquè tenia ganes de reinventar-me i fer un canvi professional a la meva vida. D’una afició en vaig fer la meva professió. En un inici vaig obrir una botiga de llanes virtual i, a poc a poc vaig començar a impartir classes i tallers. Primer amb el Comú d’Encamp i actualment compagino les classes al Comú i al meu taller. A Andorra sempre ha estat força complicat trobar activitats de manualitats. Els tallers d’agulles sempre s’han relacionat amb gent gran, però actualment això està canviant i s’està demostrant que els joves tenen molt interès i moltes ganes de crear les seves peces de vestir.
–Com són les classes de teixir que ofereix? Les classes virtuals són els mateixos dies que les presencials o diferents?
–D’una banda, tenim les classes que faig al Centre Cultural d’Encamp. Als matins fem classes d’agulles circulars i ganxet amb la gent gran i a les tardes amb alumnes de totes les edats i parròquies. D’altra banda, faig classes al meu taller amb grups reduïts i amb grups de nivell diferent. Ara mateix no faig classes virtuals, ja que després de la pandèmia les meves alumnes prefereixen trobar-se i compartir l’experiència de teixir conjuntament. Si algú em demanés ara alguna classe virtual pot contactar amb mi.
–A la seva pàgina web també hi ha un apartat de botiga. Quants tipus diferents de llana ofereix? Per a què serveix cadascun?
–La meva pàgina web www.cosasdellu/shop.com és una botiga en línia de llanes i accessoris per a teixidores. La llana que ofereixo és molt diversa, ja que tinc cotó, llana merino, lli… el material que porto és de bona qualitat i podreu trobar una gran varietat de preus.
–Per a què serveixen els marcadors de punt?
–Els marcadors de punts són com els punts de llibre dels lectors, ens indiquen. Els fem servir per a saber on comença la volta, per a marcar un calat, per a saber quan comences augments o quan els acabes. Tenen molta més utilitat del que la gent pensa al principi.
–Quina és la temàtica dels llibres que ven a la seva pàgina web?
–Els llibres que trobareu a la web són diversos. N’hi ha que són per a aprendre a fer calats, d’altres per a fer peces senceres (jersei, bufanda, xal…). També n’hi ha d’altres per a aprofundir en diverses tècniques de teixir.
– Quins tallers ofereix?
– Ara mateix fem tallers de ganxet, agulles circulars, iniciació a la màquina de cosir, iniciació punch needle o brodat. M’agrada poder oferir un gran ventall de tècniques per a poder arribar al màxim nombre de persones.
–Ha rebut feedback de persones que s’han apuntat a teixir i han notat evolució?
– I tant! Segons les necessitats que tenen les alumnes unes van a classes amb el Comú i unes altres venen al meu taller. Amb la majoria d’alumnes estem creant una comunitat de teixidores. M’agrada molt organitzar activitats perquè interactuïn entre elles com teixir a la fresca on fem trobades per teixir a diferents llocs d’Andorra fent un cafè i compartint moments.
–Per aquells que ho desconeixen, podries explicar que és el crochet?
– El crochet és el ganxet de tota la vida que feien les padrines a casa. Actualment, s’ha modernitzat i trobem material molt variat, agulles fetes amb materials molt diversos (alumini, bambú, fusta, plàstic….), fils de molts colors i textures i molta varietat de fibres naturals i sintètiques. Amb una agulla i un fil pots fer infinitat de coses. H