La Lidia Ruiz és una comerciant apassionada de la natura i de les teràpies alternatives per cuidar el cos i la ment. Va conèixer el món del comerç de ben jove, a través del negoci familiar, i ara és la responsable de vendes d’un local centrat en productes derivats de cànem.
–Quin tipus de productes tenen?
–La botiga està dedicada a productes derivats de la planta del cànem, que en són molts, ja que aquesta planta mil·lenària fa molt de temps que ens dóna moltes utilitats: teixits, biodièsel, llana, paper, proteïna, farina de la llavor, oli de la llavor ric amb omega 3 i 6, i més. Per exemple, l’oli essencial de CBD té un efecte antiinflamatori i relaxant que no és sedatiu, és a dir, que ni altera ni modifica la consciència. I existeix en molts formats, en e-líquid per vapejar, diluït en cremes, olis de massatge hidratants i nutritius, per pells atòpiques o molt sensibles, productes específics per a cada situació.
–D’on va sorgir la idea d’impulsar el negoci?
–Vam obrir al públic el juliol del 2020, i la sinergia va néixer de la sincronia de trobar-nos un empresari despert amb una idea comercial, i una enamorada de les plantes naturals i els seus efectes a la salut, que coneix una mica el tema del comerç. Així de senzill.
–Han rebut persones curioses o que relacionin el que venen amb estupefaents?
–Sí, clarament la botiga genera molta curiositat, per la falta d’informació precisa que hi ha en relació amb la planta del cànem, que si no es coneix bé, es generalitza i s’associa directament amb la planta de la marihuana amb THC, que és la substància psicotròpica il·legal a Andorra. Tot i que les dues plantes, la del cànem i la de la marihuana, vénen del mateix cep de la Cannabis Sativa, una d’elles conté THC, però l’altra, la que ens ocupa a Centre Kannàbic i és el CBD, no conté THC o conté mínims imperceptibles que no provoca cap efecte psicoactiu, i estan permesos per la normativa europea.
–Segons el seu coneixement i el debat que hi ha, què n’opina de la possibilitat del cultiu de cànnabis terapèutic a Andorra?
–Bé, després de nou mesos de rebre persones de tota mena i nacionalitats a la botiga, hem recollit moltes i variades opinions, totes al voltant de la reflexió del que suposaria visualitzar un projecte real pel país de cultiu de cànnabis terapèutic, amb la seva reglamentació i control oficial, com s’està fent a llocs com Suïssa, el Canadà, l’Uruguai, Mèxic o els Estats Units, amb resultats econòmics molt rellevants. I sense anar tan lluny, tenim Catalunya, que ha passat de sis a 300 hectàrees des del 2018, o França amb 17.900. Penso que poc dubte hi ha quan es valoren els grans beneficis que ens pot aportar, a més, ramificats de forma variada en oportunitats de desenvolupament pel país: els nous cultivadors, la creació de noves estructures de producció i fabricació, creació de nous llocs de treball en manufactura, que no depenguin exclusivament del turisme, marques i qualitats pròpies. En definitiva, estaríem construint una nova identitat de país productor de matèria primera, a més de tot el que ja tenim a Andorra.