Search
Close this search box.
Adrià Esteban

Kiko Martí

Entrenador de porters i analista de l’FC Andorra

L’estadística t’ajuda a corroborar el que estàs veient sobre el camp

En Kiko Martí és llicenciat en ciències i activitat físiques de l’esport i actualment exerceix com a entrenador de porters a l’FC Andorra i s’encarrega també d’enregistrar partits com a analista.
 
–En quins detalls es fixa quan observa els partits respecte a algú que segueix el matx des de la graderia?
–Sobretot el que fem són plans generals i això ens permet veure errors tàctics. No ens centrem tant en l’error tècnic perquè és alguna cosa que evidentment som conscients que el jugador no vol cometre. Però en canvi aquelles variants tàctiques que puguin sorgir durant el partit les podem corregir al descans o en els dies posteriors.

–El jugador percep el vostre missatge?
–El jugador normalment és bastant conscient del que li expliquem. Un cop acaba el partit la majoria tornen a veure les seves accions i ells mateixos ja se n’adonen del que ha passat. 

–Quina influència tenen les dades en el futbol?
–Jo crec que el tema del Big Data serà el futur del futbol però al final no hem d’oblidar també que per sort no és una ciència tancada. Però si és cert que t’ajuda molt a l’hora d’extreure conclusions. L’estadística el que t’ajuda és a corroborar el que estàs veient sobre el camp en funció del teu model de joc i el perfil de jugador que tens.

–És a dir, la tecnologia ha de ser un reforç, no entès com una eina per descobrir teories…
–Correcte, jo crec que ens equivocaríem si baséssim la nostra manera de jugar o d’entendre el futbol a partir del Big Data. El Big Data ha de reforçar la feina que estàs fent al darrere. I si això no ho està reafirmant és que potser ens estem equivocant a l’hora de plantejar depèn de quines coses.

–Com pot condicionar la tecnologia a la planificació d’un entrenament?
–Nosaltres per sort estem tenint cada vegada més mitjans, però el saber que un equip té una possessió més gran o més petita, el saber que uns jugadors recorren més quilòmetres o menys quilòmetres fa que tots els entrenaments s’especifiquin molt més. 

–Cal una gran infraestructura tecnològica per obtenir resultats?
–No, de fet nosaltres estem treballant en una càmera fixa, una webcam i l’ordinador amb el programa. No estem fent servir res més. Lògicament si disposessim de més mitjans la qualitat de la imatge seria més bona i la velocitat d’execució seria més ràpida.

–I aquesta tendència creu que es podria estendre cap al futbol base?
–De fet ja hi ha molts equips que ho estan implantant. Però al final no hem d’oblidar que el futbol base és un període de formació pur i dur. Els jugadors el primer que han de fer és divertir-se i tampoc no els pots emplenar de massa informació. I després hi ha tema econòmic. El futbol base és 100% amateur i moltes vegades ja no disposes dels recursos econòmics ni tampoc dels recursos humans. 

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu