El professor de l’Animal Escola de Teatre, Juanma Casero, estrena l’obra Aniversari. L’espectacle s’emmarca en la temporada de l’Escena Nacional d’Andorra (ENA) i tindrà lloc els dies 12, 19 i 20 d’octubre. La primera representació es farà a l’Auditori Claror de Sant Julià i les dues següents a la Sala de les Fontetes de la Massana. / Per ESTEFANIA GRACIA
–Sobre què tracta l’obra ‘Aniversari’?
–Tracta d’una família que es reuneix per celebrar un aniversari especial. Fa un any que no es reuneixen i des de llavors s’han creat noves relacions, noves inquietuds, etcètera. Durant la trobada parlen del temps que ha transcorregut i de l’efecte que ha tingut en cadascun dels membres de la família. Parlen del que passa quan tot canvia i de les coses que segueixen igual. És un petit parèntesi en la vida de cinc personatges que deixen les seves vides i es reuneixen per celebrar un aniversari. També parla dels rols de cada membre de la família.
–Com sorgeix l’obra?
–El text no és d’ara, ja fa temps que estava fet, i quan va sortir la convocatòria de l’ENA ens va semblar que seria un bon moment perquè el projecte sortís a la llum. Jo escric des de fa uns anys, però no és la meva ocupació principal, em dedico més a la formació. I el text va néixer en un moment que em venia de gust escriure sobre la família i les relacions familiars.
–Que n’esperen de l’estrena?
–Volem que la gent gaudeixi. Ens agradaria que el públic es veiés reflectit en alguna cosa de les que passen. Parlem de la família, d’un món que tots coneixem, perquè d’una forma o altra, tots formem part d’alguna família, i evidentment, et pots veure reflectit en qualsevol dels personatges. Per tant, volem que la gent acabi agafant estima als personatges.
–És una família tradicional?
–En la seva normalitat està l’estranyesa. És una família tradicional, amb el pare, la mare i tres fills. Tenen vides normals i per tant succeeixen fets normals, però aquí està la qüestió; com de la quotidianitat pot sorgir l’extraordinari.
–La trama és contemporània?
–Sí. Tot i que no hi ha un temps fix. No es parla d’una data concreta, però és una família actual.
–L’obra és per a tots els públics?
–És un drama madur i adult, per això recomanem que vinguin espectadors majors de 16 anys.
–L’obra sortirà d’Andorra?
–Sempre es vol fer com més funcions millor. Nosaltres estem ensajant l’obra amb la seguretat que com a mínim farem les tres funcions programades a Andorra, però quedar-nos en aquest nombre és res. La idea és generar més funcions i fer-les dins i fora del Principat.
–Què ha estat el més difícil de fer l’obra?
–Arrencar. Hi ha un procés molt gran de preproducció. No només són els cinc actors i el director. Hi ha tot un equip darrere que fa possible l’obra. I tot i que no ha estat una odissea, arrencar sempre és el més difícil.