Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Jonathan Pisonero

President d'Aigua de coco

Omple molt el saber que ajudes als demés

La seva vinculació amb Madagascar va arribar, en certa manera, de casualitat, perquè la seva intenció era marxar a la Índia a la Fundació Vicente Ferrer. Una companya de feina li va parlar d’Aigua de coco i del projecte a Madagascar i va canviar els seus plans. D’això fa més de quatre anys. És el president d’aquesta ONG des de la seva creació oficial a Andorra, l’any 2011. El seu imminent projecte és un «molt engrescador», la vista d’onze noies de l’escola de futbol de Magadascar i que arriben al Principat a passar quatre dies.
 
–En què consisteix ‘Aigua de coco’?
–Ens dediquem, sobretot, a educació.  Tenim dues escoles a Madagascar o una altre a Cambodja i també tenim una escola esportiva, que és amb la que portem d’aquí 15 dies a unes noies a jugar a futbol a Andorra i tenim altres d’art i de música. Potser aquesta és la més coneguda al país, perquè d’aquí ha sortit la Malagasy Gospel, un cor d’adol·lescents que han vingut ja quatre o cinc vegades a fer un concert. Ara hem obert un projecte d’ajudes a mares que tindran nens i l’ajudem des de que es queda embarassada fins als dos anys. S’estima que aquesta etapa és bàsica per evitar la malnutrició crònica.
 
–Quantes noies vindran a jugar a futbol?
–L’1 de desembre, onze noies, d’entre 15 i 20 anys, s’estaran quatre dies al Principat i ho hem batejat com La gira esportiva d’Aigua de coco i aniran també a França i a Espanya. Com t’he comentat tenim una escola de futbol a Madagascar i un grup de joves que allà és un èxit tenir-ho. Durant la seva estada faran activitats amb l’escola amb la què estan agermanats d’Escaldes, jugaran a futbol i gaudiran també de la part lúdica i podran anar a Caldea o Naturlandia. No són futbolistes professionals, perquè també estudien, entrenaran amb la selecció femenina, veuran un entrenament del MoraBanc Andorra i rebran una formació de primers auxilis dels Bombers i un taller de defensa personal. La culminació és que el dia 5, als Serradells, hi haurà un torneig amb les noies de la FAF i un grup d’Special Olympics.
 
–Què es va trobar a Madagascar al 2010?
–Va ser la meva primera visita allà. Em trobo un país molt interessant a tots els nivells i tranquil, malgrat ser Àfrica i els estereotips que poden tenir de perillositat. A nivell d’ONG, vaig veure que hi havia llavor de fer projectes molt macos. Nosaltres sobretot, treballem en temes d’educació, amb una gent molt maca i amb la col·laboració del personal de la zona i sempre disposats a ajudar en tot. Fa uns mesos vaig tornar de la meva segona estància a Madagascar, bona part del 2015, des del gener fins a l’agost.

–Captivat per la tasca del voluntariat?
–Enganxa i molt. Comences i tens una llavor allà que va creixent i cada cop t’impliques més i més. No em va canviar la vida, però sí què és cert que t’aporta molt com a persona. La majoria de gent que s’inicia en aquest món i fa un viatge i es fica de ple, s’acaba enganxat,
 
–Què li aporta la tasca que fa a ‘Aigua de coco’?
–Moltes coses i a diferents nivells. En el terreny personal, conec com està la situació a Madagascar i sé que, amb molt poc, podem fer molt. A nivell de voluntariat, des que estem a Andorra, l’associació va creixent, em permet conèixer a molta gent, i treballar amb el grup de voluntaris d’aquí, que són fantàstics. I omple molt el saber que ajudes als demés.
 
–Com gestiona la feina dels voluntaris?
–L’associació a Andorra depèn de les accions que es facin. Per exemple, ara que venen aquestes quatre noies ens implica molta feina perquè s’han de fer preparatius de moltes coses: allotjament, activitats, àpats, escoles… Nosaltres ens anem reunint per valorar les necessitats. La darrera vegada vam fer una nit solidària de concerts al Camden, a Escaldes i uns quants dies abans t’has de moure.
 
–Tornarà a Madagascar?
–No entra en els meus plans, el món és gran i m’agradaria veure més.
Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Corredor octogenari
Decoradora
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu