Search
Close this search box.
Judith Sáez

Joaquim Pujol

Cap d’Àrea de Participació i Promoció de la Joventut i el Voluntariat

Els joves viuen amb més intensitat els canvis socials perquè són vulnerables

L’Àrea de Participació i Promoció de la Joventut i el Voluntariat del Govern està determinant les necessitats dels joves tenint en compte la realitat actual del Principat. Ho fa conjuntament amb representants de diverses administracions, com el Fòrum Nacional de la Joventut o el Carnet Jove d’Andorra, després de presentar recentment el projecte per facilitar l’emancipació del col·lectiu en un context de crisi mundial.

–Quina valoració fa d’aquest temps al capdavant del departament?
–Fa una mica més d’un any que soc al Govern i la valoració és molt positiva, tot i que ens ha tocat viure una situació excepcional i això s’ha vist influenciat pel que fa a voluntariat, ja que no s’han pogut fer moltes activitats. Però estem molt contents de com han avançat les coses i dels projectes en què estem treballant.

–Quins són els objectius i projectes que es plantegen des del departament per aquest mandat?
–Tenim diferents projectes que estan en curs, un d’ells és el projecte per facilitar l’emancipació dels joves i d’altres de l’àmbit formatiu, per exemple, la Guia Informa’t, que és un projecte conjunt amb els comuns. Anem cap a la digitalització, perquè sigui molt més accessible per tothom, i després també treballem en l’àmbit del voluntariat perquè ens hem adonat que hi ha una manca de participació del jovent. Hem engegat un projecte per incitar i donar a conèixer què és i quines són les entitats on en pots fer.

–El treball d’aquesta àrea és molt transversal, no?
–Correcte. Estem en contacte amb tots els departaments de Joventut dels comuns, que són els que tenen contacte directe amb els joves perquè són els que disposen d’instal·lacions per acollir-los. Intentem atendre polítiques que siguin realistes i es puguin adaptar a la realitat del país i a les seves necessitats. De fet, tenim un informe de la joventut que es va realitzar des del Carnet Jove amb la col·laboració de les administracions, en el qual hi ha moltes propostes de diferents àmbits, i les estem treballant conjuntament per impulsar accions.

–Quines són aquestes propostes?
–En tenim moltes d’habitatge. Molts demanaven que hi hagués subvencions per poder emancipar-se, així com sobre la mobilitat, tot el que és ocupació, lleure o sobre salut. Com a ciutadans de ple dret estan una mica necessitats en tots els àmbits.

–Els joves tenen necessitats específiques que fins ara no han estat contemplades per les administracions?
–Els joves són un dels col·lectius més vulnerables i tots els canvis socials els viuen amb més intensitat. Les necessitats no han variat massa respecte a les del 2019, tot i que és veritat que la situació actual ha canviat i és bastant més complicada. Ja podíem intuir les necessitats que ens han confirmat els diferents estudis de Moviment Jove o de l’Observatori Social del PS. D’acord amb aquestes necessitats, hem de dur a terme polítiques per resoldre-les. La idea és executar projectes transversals amb les altres administracions.

–Quina lectura fa que una de les inquietuds principals dels joves sigui l’accés a l’habitatge?
–L’habitatge és una inquietud a escala nacional, no només dels joves. És la població en general la que en demana més, però els joves han vist que aquest procés d’emancipació o la idea de poder desvincular-se de la llar familiar és més difícil a causa de la situació actual. De fet, van ser un 63,9% els que van manifestar que veien amb bons ulls la possibilitat de donar subvencions perquè es poguessin emancipar i donar facilitat als joves per pagar el dipòsit d’un habitatge de lloguer.

–El programa preveu fomentar l’accés i manteniment de l’habitatge de lloguer per part dels joves. Quins són els punts clau?
–Els objectius del programa són: primer, poder facilitar el procés d’emancipació dels joves, per això hi ha la subvenció econòmica que segons uns topalls, es pagaran els dos primers mesos de dipòsit i el mes corrent, i en segona instància, l’objectiu és descentralitzar la població cap a parròquies més centrals. El que està previst és pagar una subvenció anual del transport públic a tots els joves que s’emancipin cap a una parròquia que no sigui Andorra la Vella o Escaldes-Engordany per fomentar una mobilitat sostenible.

–Preveuen que el demanin 100 joves per més, es va tard amb aquest ajut?
–He parlat amb gent que em comenta que li hagués agradat tenir-lo quan era jove. La situació actual també ha fet prioritzar el fet que impulsem ara el programa, ja que la població en general està patint les conseqüències de la crisi. El Govern veiem convenient atorgar-lo.

–Més enllà dels problemes per pagar el lloguer, hi ha molt jovent que ho està passant malament per l’atur juvenil i la precarietat laboral. Quines mesures es poden impulsar per combatre la inestabilitat laboral?
–Estem en el moment de conèixer quina és la realitat existent al país. De quants joves estem parlant, quines casuístiques tenen, quins són els motius pels quals no poden accedir a una feina o perquè no poden mantenir-la una vegada l’han aconseguit.

–Preveuen destinar més recursos a aquells joves amb problemes de salut mental o addiccions?
–S’està treballant en el nou pla d’actuació del pla nacional contra la drogodependència, així com s’estan mirant diferents propostes d’acció per donar resposta a aquesta problemàtica que tenim actualment al país.

–Per últim, li volia preguntar com valora el Fòrum Nacional de la Joventut, és una eina amb força?
–És molt important a escala de país perquè ells són els que estan en contacte directe amb els joves. La seva presència, propostes i opinions són molt importants i afecten la taula de joventut.

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
President de la Comissió d’Estudi de Creixement Sostenible
Degana del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu