Joan Pujol és un astrònom de llarga trajectòria professional que des del 2009 fins al 2020 va estar treballant al Parc Astronòmic Montsec, un centre català de divulgació i de recerca astronòmica. Aquella feina sempre l’ha combinat amb diverses activitats divulgatives i d’ensenyament a diverses a escoles, instituts d’ensenyament i biblioteques. Algunes d’elles les ha fet a Andorra, de fet la setmana que ve impartirà una conferència sobre Mart i farà algunes classes a escoles d’Encamp i Pas de la Casa.
–El proper dilluns farà una conferència sobre la possibilitat de viure a Mart. Ho és?
–En una primera part parlaré sobre la creença que sempre hi ha hagut que Mart ha tingut habitants. Després parlaré sobre les circumstàncies que necessitaria el planeta per ser habitat, i faig una petita comparació amb la Terra. Finalment, parlaré d’un parell de projectes que hi ha per anar a viure a Mart, ja sigui a passar unes vacances o a viure d’una manera permanent, quan sigui possible, és clar.
–Cal tenir uns coneixement previs per assistir-hi?
–No. Pot venir qualsevol persona sense tenir cap coneixement previ de ciència, d’astronomia o de física. Combino les explicacions amb imatges perquè sigui visual, i també intento que tingui un punt divertit. I no m’allargo més de 50 minuts.
–A més de les conferències també ha fet i fa classes d’astronomia a algunes escoles andorranes. La setmana que ve sense anar més lluny.
–Sí, faré unes petites classes a Encamp i Pas de la Casa, als alumnes més grans de primària. A través d’un telescopi veuran com és el sol en directe, quin és el seu color real, i els explicaré per què el veiem d’un color i no d’un altre. A partir d’una activitat senzilla introdueixo el món de la ciència i la recerca en els alumnes.
–Quina és la seva reacció?
–D’una certa sorpresa perquè s’apropen a la ciència d’una manera més real. I fan moltes preguntes. A vegades em fan algunes fins i tot de cosmologia o d’astrofísica, que correspondrien en a
alumnes de més edat. És una sorpresa molt grata.
–Andorra és un bon país per observar el cel?
–I tant. Tot i ser un país que té molt de turisme amb grans carrers comercials molt enllumenats, quan t’allunyes d’aquesta zona, tens unes condicions geogràfiques més que bones per poder fer observació astronòmica. Andorra seria un bon lloc per ubicar un observatori astronòmic.
–En quin lloc?
–Hauria de ser en un entorn amb accés per no haver d’obrir pistes i fer malbé la natura, i a una certa alçada, que té dos avantatges, que la contaminació lumínica queda per sota, i que a més alçada, menys concentració de vapor d’aigua, que facilita molt les observacions. Evidentment s’hauria de fer un estudi rigorós però segur que es podria trobar un emplaçament idoni.