Search
Close this search box.
Maria Lozano

Javier Avellana

Propietari de J&M

Andorra havia estat pionera en electrònica

 –Per què van decidir obrir una botiga de tecnologia?
–Jo vaig estar treballant 22 anys en una empresa que tenia una botiga d’electrònica a Andorra. Vam decidir muntar la nostrperquè es va obrir l’Illa Carlemany i vam poder obrir la botiga aquí. Era del nostre sector i volíem crear la nostra pròpia empresa. Nosaltres portem treballant en el sector de l’electrònica des de l’any 1988.

–Què es venia l’any 1988?
–En aquests 35 anys han canviat molt les coses. Es venia tot analògic: molts radiocassets, càmeres de vídeo i de foto que funcionaven amb carret, etc. Era totalment diferent. També es venien cadenes de música per al cotxe; en aquella època en el automòbils no venia la instal·lació d’un equip de música. Els espanyols venien aquí a comprar-ho i nosaltres els ho instal·làvem. Cal destacar que en aquella època no es podia passar per la duana més de 8.000 pessetes i molta gent muntava l’equip de música aquí i el passaven per la frontera sense declarar.

–Quan van començar a vendre mòbils?
–A principis dels anys 2000. Durant aquella època es venien sobretot marques com Motorola o Sony. Els mòbils eren petits, i moltes vegades plegables.

–Què venen ara?
–Les autoràdios per exemple han desaparegut. Les càmeres de fotos es venen molt poques, i especialitzades; i de vídeo ja no es venen. El que ha substituït tot aquest tipus de productes és la telefonia mòbil. Amb un mòbil d’última generació aquestes necessitats es cobreixen. Tens camèra (de mòbil i de vídeo), el mateix telèfon en un sol producte, pots veure fins i tot pel·lícules i sèries. Aquest producte ha eliminat uns altres que ja no es compren mai, i a més amb una qualitat superior.

–Quins són els mòbils que es venen més?
–Aquí a Andorra el mercat més potent és Apple. Del sistema operatiu Android també hi ha diverses marques, com Xiaomi o Samsung, però són secundàries. A la nostra botiga es ven sobretot aquesta marca, fins i tot per al client de fora del país. Ara cada dia cinquanta persones et pregunten pels mòbils, sobretot els de la marca Apple.

–Com són els seus clients?
–Tenim molts clients locals, més o menys el cinquanta per cent. L’altre 50% és de fora del país perquè portem molts anys treballant en aquest sector, i tenim clients de zones pròximes a Andorra: de la Seu d’Urgell, de la Cerdanya o fins i tot del sud de França. Aquests són els habituals. Però també venen turistes a comprar un model de telèfon, per exemple.

–Ha canviat molt el mercat des que van obrir?
–Al principi Andorra era pionera en electrònica, quan sortia un producte nou nosaltres de seguida el teníem. La gent venia a comprar la novetat. Avui dia és a l’inrevés, el producte arriba més tard que a altres països. 

–Els preus continuen estant més baixos aquí a Andorra?
–Clar, simplement pels impostos. A Espanya per exemple hi ha un 21% d’IVA, i aquí l’ IGI està en un 4%. Per a posar-te un exemple, avui dia hi ha Iphone que són 200 o 300 euros més barats, com per exemple el 14 Pro Max, que a altres regions com la Unió Europea, especifícament França i Espanya.   
 

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Decoradora
Cònsol major de la Massana
Conseller de la minoria de la Massana
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu