A l’Hèctor Mas li agrada tant el cinema de ciència-ficció com coordinar i dirigir el festival audiovisual d’Andorra, l’Ull Nu, el qual dirigeix des del 2015. Per fer-ho de la millor manera possible, tot i que té la carrera de comunicació audiovisual, es va formar a la reconeguda escola de cinema cubà de San Antonio de los Baños. A més, ha dirigit alguns curtmetratges de vessant documental sobre artesans, com ara un sobre el seu avi, l’escultor, ceramista i pintor Sergi Mas.
El festival comença el seu recorregut al 2013 però, per què sorgeix?
El projecte sorgeix al 2009 com una mostra, a iniciativa del Departament de Joventut del Comú d’Andorra la Vella, perquè els joves andorrans que estudiaven cinema o professions relacionades amb l’audiovisual poguessin ensenyar els seus treballs. Quatre anys més tard, es va fer el pas de convertir-lo en festival. Això va fer que la mostra es transformés en concurs i que aquest s’obrís territorialment més enllà d’Andorra als territoris adjacents als Pirineus.
Com ha estat la seva evolució?
El projecte ha anant creixent a nivell de propostes, de recepció d’obres i de programació, ja que a més dels curtmetratges, des de fa dos anys també rebem migmetratges i llargmetratges òpera prima, i també organitzem altres activitats durant els dies del festival.
Què es premia?
Al festival busquem projectes arriscats, que barregin gèneres o estils,que sorprenguin, sempre buscant un equilibri perquè no només hi hagi ficció, sinó també altres tipus de propostes com videoclips, videoart, etc.
Quants projectes poden arribar a rebre?
Ens movem al voltant de les 400 obres rebudes (majoritàriament curtmetratges) i d’aquestes s’acostumen a seleccionar una trentena. Aquest any potser tindrem més perquè l’any passat es va haver d’anul·lar pel coronavirus.
Quin és el perfil dels concursants?
La majoria són joves que estan estudiant o que acaben d’estudiar i que presenten els treballs de final de carrera. Tot i això també ens trobem creacions molt interessants de gent més gran.
Quin és el paper del jurat jove?
Donem l’oportunitat a tres joves interessats pel món audiovisual i que tenen el Carnet Jove d’Andorra perquè premiïn els projectes que més els agraden.
En què consisteixen els premis?
La majoria són premis en metàl·lic. Vuit-cents euros més un trofeu per a cada obra premiada. El premi més important econòmicament és de 1.500 euros pel millor migmetratge o llargmetratge òpera prima. En total es reparteixen 4.900 euros.
On es poden veure els films?
Aquest any, ateses les mesures sanitàries, les projeccions es faran al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Les xerrades encara hem de veure com les programarem i a on, i pel que fa a les activitats a l’aire lliure com instal·lacions, projeccions o concerts es faran, com sempre, al centre històric d’Andorra la Vella.
El festival se celebrarà entre els dies 19 i 23 de maig al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.