Què la va motivar a entrar en la política parroquial i com descriuria el seu recorregut fins a convertir-se en cònsol major de la parròquia?
Vaig entrar a l’equip comunal l'any 2016 i em va motivar tenir un projecte sòlid, encapçalat per David Baró, per millorar la qualitat de vida dels massanencs i massanenques. Després de quatre anys com a consellera, de quatre anys com a cònsol menor i d’un any com a cònsol major, em refermo amb aquest compromís i continuo igual de motivada.
Quins han estat els principals reptes que ha afrontat com a dona en l'administració local?
Els reptes són exactament els mateixos que tindria un home. Ara bé, considero que les dones que treballem amb política estem contribuint a trencar l’estereotip de rol, estem llançant el missatge que les dones podem liderar, podem prendre decisions claus, podem aportar una mirada diferent a la gestió pública i podem transformar la societat des de qualsevol àmbit.
Considera que hi ha una representació adequada de les dones en els càrrecs polítics de les parròquies andorranes?
Considero molt adequada la presència de la dona dins l’àmbit polític comunal. Som quatre cònsols majors i dos cònsols menors, a més de les conselleres tant de les majories com de les minories comunals. Com sabeu, hi ha una llei per propiciar la igualtat en l’àmbit de les institucions. Jo crec que la nostra feina, igual que la de moltes dones de diverses professions, ha de servir per enviar un missatge clar a totes les dones i en especial a les noves generacions: les dones podem liderar, podem prendre decisions claus i podem transformar la societat des de qualsevol àmbit. És molt important que les nenes vegin referents femenins en política i en tots els sectors, perquè això les anima a aspirar a qualsevol objectiu. Es tracta de normalitzar-ho, que ja no calgui ni parlar-ne.
Com integra la perspectiva de gènere en les polítiques i projectes que impulsa des del Comú?
Nosaltres treballem per al conjunt de la ciutadania, escoltant a tothom, amb transparència i impulsant la participació ciutadana. Al Comú de La Massana treballem en cada projecte amb valors com el respecte, igualtat i col·laboració, i crec que això ja engloba la perspectiva de gènere. Evidentment, tenim el Pla d’Igualtat, perquè és obligatori per llei, però hem d’anar més enllà de les obligacions i generar el clima propici perquè les dones puguem assolir la igualtat. Per a mi la perspectiva de gènere també ha d’incloure els homes perquè ells també han de veure que és natural que homes i dones puguem assolir els mateixos reptes.
Quines mesures creu que són necessàries per facilitar la conciliació per a totes les dones que treballen en l'administració pública?
Durant aquest mandat hem aplicat una mesura de conciliació familiar molt important tant per a homes com per a dones, que és l’horari intensiu. D’aquesta manera, es facilita que les persones es puguin fer càrrec dels seus fills. A més també té un component de sostenibilitat, perquè estem evitant desplaçaments.
Quins consells donaria a les dones joves que estan considerant una carrera en la política local?
Jo els diria sobretot que analitzin els seus valors i si estan disposades a mantenir un compromís a favor de la ciutadania que s’atreveixin a presentar-se amb una candidatura o bé que treballin des del darrere a un partit polític. En política fan falta dones i també homes que treballin pel bé comú, pensant en el millor per la nostra parròquia i pel nostre país i mantenint vius els valors que ens defineixen com a societat.
Com veu l'evolució de la participació femenina en la política andorrana en els anys vinents?
Jo soc molt optimista al respecte, estic segura que cada cop hi haurà més dones en llocs clau, tant en política com en altres àmbits. Volem la igualtat de gènere, que és el que ara ens ocupa, però també hem de treballar per la igualtat des de la inclusió social i la no discriminació per cap motiu.
Espero que algun dia una dona sigui cap de Govern, que ja toca!
Quines activitats o programes ha organitzat el Comú de la parròquia per commemorar el Dia Internacional de la Dona aquest any?
Aquest any hem programat una obra molt interessant “Benvinguda a la realitat”, de caràcter clarament feminista i amb entrada lliure, al teatre de les Fontetes. Serà el dia 5 de març perquè així no ens trepitgem amb altres propostes.