Search
Close this search box.
Maria Lozano

David Murias

Organitzador de Movlav

Hem descobert que és molt més fàcil adreçar-se a comunitats de joves, que amb el jovent en general

David Murias és filòsof. Té una consulta de filosofia i desenvolupament humà des de fa 12 anys i a part de treballar tots els temes de la consulta amb adults i adolescents, també fa projectes per a diferents grups. Fa un any va organitzar la primera edició de Movlav amb l’objectiu de donar eines al jovent mitjançant activitats per a desenvolupar la seva pròpia vida. 

–Què és el Movlav?
–El Comú de Sant Julià de Lòria em va plantejar organitzar un projecte educatiu per a poder generar un moviment a la parròquia i que es pogués donar una reflexió per a poder aportar eines i valors per a la vida dels joves.

El projecte Movlav, que significa Moviment Lauredià, per ara ha consistit en dues edicions: l’any passat van ser 20 concursos d’activitats molt diferents en els quals van participar diferents associacions de la parròquia: concursos d’skate, poesia, fotografia, ball, etc. Vam tenir 317 participants i vam poder donar eines als joves per a poder afrontar aspectes de la seva vida. A partir dels resultats de la primera edició vam engegar la segona, on hem creat diferents activitats i festes que van encarades a diferents comunitats de jovent de la parròquia i del país: skate, videojocs, esport, etc.

–Quina ha sigut proposta d’aquest any?
–Enguany totes les activitats que hem fet treballen cinc àrees educatives: la motivació, l’autoestima, les relacions humanes, el futur dels joves i els valors humans, a través dels quals els hi donem eines perquè puguin afrontar aspectes de la seva vida i problemàtiques que puguin viure. En aquesta segona edició l’objectiu principal ha estat oferir als joves eines de desenvolupament humà per a la seva vida.

Per això hem fet un concurs d’art urbà on s’ha cantat rap, fins a una granja d’emocions per a pares i fills. Ara hem fet un taller d’endgame i educació, festes d’esports amb pàdel, i tallers del món de l’art amb tatuadors.

Avui tanquem aquesta segona edició al centre comercial Epizen, de les 18.00 a les 20.00 hores amb una activitat que és una xerrada amb el youtuber Ampeter, on parlarem dels valors i l’actitud que ha de tenir un jove emprenedor. Des de l’exemple de vida del youtuber i amb les seves reflexions a través de l’entrevista volem inspirar els joves que vinguin a saber quines actituds i eines necessiten per a poder emprendre la seva vida i ser un jove emprenedor, com és Ampeter, que és un dels youtubers més famosos de parla hispana. En l’esdeveniment, la subcònsol Mireia Codina farà un petit concurs d’acomiadament de l’edició. 

–Les activitats per a quina edat estan adreçades?
–Depèn una mica, però poden anar entre els 9 i els10 anys, i arribar fins als 30. 

–Quina rebuda ha tingut el Movlav per part dels joves?
–L’any passat amb la primera edició vam fer un petit estudi sobre la joventut a Sant Julià de Lòria i Andorra: per què no es mouen i què necessiten per a fer-ho. Vaig descobrir que és molt més fàcil adreçar-se a les comunitats dels joves que no als joves en general. Vam veure que hi havia la comunitat del món de l’skate, l’urban, la del món de l’esport, artístic, dels videojocs, etc. Aquest any hem creat activitats que ja han anat dirigides a aquestes comunitats en concret. Així doncs, totes s’han celebrat i han tingut participació. Hem anul·lat una activitat només degut a la pluja. Hi ha hagut una participació molt bona amb totes les activitats. Totes les comunitats estan molt contentes perquè han tingut el seu espai i les hem fet amb les mateixes comunitats de joves,és a dir, ells mateixos han participat amb l’organització.
 
–En base a què es va crear Movlav?

–Quan el comú lauredià va contactar amb mi, em va explicar que el neguit que tenien era que el jove d’avui en dia no es movia, no intervenia amb la societat, no tenia veu. En aquest sentit, es va crear amb l’objectiu de què el jovent es pogués expressar, pogués implicar-se en la societat del que és Sant Julià de Lòria. Movlav busca moure als joves a partir de les activitats i a través d’aquest moviment poder oferir-los eines perquè puguin afrontar eines de la seva vida. Avui vivim en una societat en què les dades diuen que cada vegada els joves estan més perduts: a Espanya hi ha xifres de 11 suïcidis al dia, i d’aquests, nou no tenen ni 26 anys. A més, si parles amb pares i amb educadors, el seu gran neguit és que els joves tenen una falta de valors per la societat en la qual estem, molt materialista i superficial, i que al jove li costa molt emprendre a la seva vida.
 
–Creu que ara mateix els joves tenen dues vessants contràries? Una que és molt lluitadora i molt crítica amb la societat i una altra que s’acomoda?

–Al final a la vida hi ha extrems, no només en aquesta època. Avui en dia, sobretot d’ençà que vam entrar al nou mil·lenni, aquesta revolució tecnològica que estem vivint, que està en els mateixos paràmetres que per exemple la revolució industrial, ha canviat la societat, les relacions humanes i també els nostres joves. És veritat que aquesta revolució d’alguna manera ens ha generat un nivell de comoditat que abans no teníem, que ha creat un acomodament. I si hi ha joves que no tenen aquest neguit i s’han acomodat, i altres que són més emprenedors i són els que han sabut posar per davant de la societat acomodada. També hi ha adults que són d’aquests dos extrems, i els joves al final són un mirall de què és la societat mateixa.

–Quina activitat ha sigut de les més demandades?
–No li puc parlar de les més demandades, però sí d’una que crec que ha sigut de les més importants. La Granja d’Emocions, que es va fer entre pares i fills, els mateixos pares en fer la reflexió quan es va acabar l’activitat, em van dir que trobaven a faltar una oferta educativa en el que poguessin fer alguna cosa compartint amb els seus fills. Em va sorprendre que els mateixos pares demanessin fer alguna activitat amb els fills, i va ser molt positiva.

Una altra activitat que ha sigut molt profitosa és el taller de e-games i educació, i també ha funcionat perfectament la festa d’art urbà, ja que la comunitat es va organitzar molt bé per a convidar els seus propis artistes de Sant Julià poguessin cantar. I les activitats d’e-games i skate també han tingut molt moviment.
 
–T’agradaria que aquest Movlav es nacionalitzés per tot Andorra?
–Com a ciutadà jo crec que estaria bé que hi hagués activitats per a joves a tot Andorra. Però aquest país és molt peculiar, tots els comuns tenen espais joves i fan activitats per a ell. A Movlav ha vingut gent que no és de Sant Julià de Lòria, però si és cert que si s’unissin forces de tots els comuns del Principat i totes les comunitats es podrien treure projectes molt més potents per al jovent.

–Què creu que poden aportar els joves a la parròquia i al país?
–Són els arquitectes del futur. Ells han de dissenyar les directrius de la nova de la societat. Són els creadors del demà. Estan obligats per la inèrcia de la vida a crear el disseny del futur. Han d’aportar la nova societat, que sigui millor que la que hi ha ara mateix, en el sentit de que sempre hi ha espai per a la millora. La seva aportació és crucial perquè és d’ells de qui depen la societat futura.

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Decoradora
Cònsol major de la Massana
Conseller de la minoria de la Massana
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu