Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Conxita Marsol

Cònsol major d'Andorra la Vella

Serem uns cònsols de carrer, i estarem a prop de la ciutadania i els comerciants

Tot just acaba d’iniciar el mandat com a cònsol major d’Andorra la Vella, parròquia que coneix bé després de treballar durant 20 anys (1984-2004) de secretària del comú, però ha entrat amb les idees molt clares i amb la voluntat d’anar per feina. / Per ESTHER JOVER MARTIN

–Com s’ha trobat el comú?
–Continuo preocupada pel clima laboral. Ja hem visitat gairebé tots els departaments comunals, i estem pendents de celebrar una reunió individual amb cadascun dels treballadors. Són més de 500! Amb uns tres mesos haurem pogut parlar amb tothom.

–El consolat anterior va contractar una empresa per al clima laboral. De fet, al departament de circulació és on hi ha més malestar.
–Encara no he tingut temps de llegir l’informe, però estem segurs que parlant la gent s’entén i aconseguirem remotivar tothom, reestructurar el departament i donar instruccions clares, que és el que els agents esperen. Tenim personal molt competent, però se li ha d’insistir que és la primera imatge de la parròquia.

–Durant la campanya va insistir que l’ambient laboral era una prioritat.
–Tothom vol parlar, els escoltarem a tots i, a partir d’aquí, prendrem les decisions. Pagarem el GAdA, perquè el personal em diu que no s’ha fet i volem acabar amb el tema. Els departaments d’higiene i de circulació són prioritaris, perquè volem impulsar un pla de xoc per endreçar i netejar la parròquia. A higiene hem vist que hi ha mancances de material i vehicles.

–Falta personal?
–Sí, durant el dia, al carrer, només hi ha nou persones. Hem de reorganitzar el servei. També comprarem màquines a pressió per incidir en la neteja ja que hi ha taques a la voravies.

–I se sancionaran els propietaris dels gossos que no netegen?
–No, primer farem campanyes de sensibilització. Hem notat que els propietaris estan més mentalitzats, però el complicat són les miccions i s’ha d’insistir en la neteja. Primer farem campanyes de conscienciació ciutadana, però després es prendran mesures estrictes per la gent que ho incompleixi.

–Els comerciants de la part alta de l’avinguda Meritxell no estan d’acord amb el tancament de la via al trànsit.
–No, ja m’he reunit amb ells i diuen que no estan d’acord dels tancaments puntuals de la part alta. Per Nadal s’han fet uns talls puntuals de la plaça de la Rotonda a Pyrénées, i no hi estan a favor. De la part baixa (de la plaça de la Rotonda al carrer de la Unió) no me n’han dit res.

–Mantindrà els tancaments, encara que siguin puntuals?
–No, s’han acabat. Nosaltres vam mantenir el del dia 4 perquè ja estava acordat, però no n’hi ha cap més de previst. Durant els primers tres mesos de mandat ens reunirem amb tothom, però també he advertit que potser totes les decisions no agradaran tothom. El que farem, sobretot,  és embellir, ampliar les voravies, il·luminar i decidir si deixem un sentit únic de circulació. També estem pendents del Pla estratègic de comerç del Ministeri de Turisme i Comerç, que s’acabarà al març.

–I a la part alta?
–Serà un treball en paral·lel. Volem fer-la per a vianants, però no ho imposarem, parlarem amb comerciants i propietaris. Buscarem un sistema de participació per decidir si fem un tancament definitiu, amb un horari determinat cada dia o de cap de setmana. Entre tots decidirem la fórmula.

–Parlaran amb el Comú d’Escaldes-Engordany per seguir una estratègia comuna amb Vivand?
–Primer hem de decidir quin tipus de tancament farem, però sí, hi parlarem, perquè els turistes no hi entenen de límits parroquials.

–Durant els cent primers dies de gràcia vol anar per feina.
–Durant la campanya ens vam comprometre a fer set accions durant els primers tres mesos de mandat, i crec que ho podrem complir, però tot s’ha d’analitzar bé, sense precipitar-nos.

–Ens les pot recordar?
–El pla de xoc de neteja; millorar l’enllumenat; fer per a vianants la part baixa de l’avinguda Meritxell i iniciar el projecte d’embelliment de la part alta; encarregar el projecte de l’arc d’entrada de l’avinguda Santa Coloma; designar els consellers de zona; promoure la línia directa de comunicació amb el Comú, i l’atenció a la gent gran, traslladarem la Casa Pairal com ens han demanat.

–Consellers de zona?
–Abans de final de mes tota la ciutadania sabrà quin és el conseller de zona que li pertoca i com contactar-la i, a més, el veurà sovint pel carrer. Hi ha zones definides com Prada Ramon, avinguda Meritxell-Mitjavila- plaça Rebés, Santa Coloma, etcètera.

–Vostè també tindrà una zona?
–No, jo les tindré totes. Amb el cònsol menor [Marc Pons] ens hem proposat ser uns cònsols del carrer, estar a prop de la ciutadania i dels comerciants.  Dedicarem dos matins a la setmana a passejar per la parròquia, a escoltar la gent, perquè és al carrer quan veus on s’ha d’actuar.

–Diu que traslladaran la Casa Pairal.
–Ja ho estem mirant! Tenim dos espais possibles, i traslladarem la Casa Pairal a un espai amb vistes, amb llum natural, perquè la gent gran s’ho mereix. Les opcions són el bar de la plaça del Poble –estem pendents de conèixer els detalls de la concessió– i la Sala Àgora, on s’havia plantejat des d’un principi. Ara estan en un soterrani…

–Com serà l’arc de Santa Coloma? No m’ho acabo d’imaginar.
–Convocarem un concurs d’idees, però volem que sigui modern, molt vistós i lluminós, i que estigui situat a l’avinguda d’Enclar, passada la rotonda de la Margineda. Això anirà en paral·lel a la remodelació de l’avinguda, que ara té quatre carrils i la volem transformar en tres per embellir els laterals i habilitar els carrils bicicleta. La gent de Santa Coloma ara té una autopista al davant! Ha de passar de ser una via ràpida a una via urbana.

–La parròquia permet fer un gran circuit urbà en bicicleta.
–Sí, i n’hem parlat perquè sigui un circuit Andorra la Vella-Escaldes-Engordany. Ho tindrem present per als pròxims quatre anys.

–Ja es va fer una prova pilot amb les parades de bicicletes elèctriques de lloguer.
–Tindrem una conselleria de noves tecnologies, perquè volem apostar molt per la sostenibilitat, el vehicle elèctric i col·laborarem amb el Govern per dotar la parròquia d’espais per als vehicles elèctrics.

–Entre tots els comuns enguany han de tancar la negociació de les transferències comunals.
–El dia 19 tindrem la primera reunió de cònsols després de les eleccions i en parlarem. És un tema del qual se n’han parlat a tots els debats electorals, i tots hem deixat clar el nostre posicionament. Els candidats de DA vam firmar un compromís amb el lema Tots som un, i que hem de ser solidaris, i redefinir les competències perquè tota la ciutadania de totes les parròquies tinguin les mateixes prestacions, però amb el mínim cost i evitant duplicitats. Per a les transferències hem de trobar com fer prevaldre el sistema territorial andorrà, i que faci sostenible les finances públiques. Des d’Andorra la Vella en som conscients.

–Però també reclamaran la capitalitat.
–Sí, ho posarem sobre la taula. Volem continuar sent la capital, prestar serveis a tothom, però això és un plus. Trobarem una solució.

–Vostè té l’avantatge que va treballar 20 anys al comú, del 1984 al 2004. S’ho ha trobat molt diferent?
–És un gran avantatge, cert, i crec que l’electorat ha valorat l’experiència. En l’època que hi vaig ser és quan va créixer més la parròquia, i en els últims anys tampoc ha crescut excessivament (excepte el nombre de personal del comú). El pressupost ha variat, però tampoc molt més perquè no s’han fet grans construccions.

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Cònsol major d’Encamp
Cap de l’oposició del Comú d’Encamp
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu