Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

CONXITA MARSOL

Candidata de DA a Andorra la Vella

La parròquia aguanta gràcies als emprenedors, no al comú

Conxita Marsol ha deixat l’escó al Consell General per aspirar a ser cònsol de la capital amb Demòcrates per Andorra (DA), i amb el fitxatge del conseller del comú Marc Pons com a número 2. / Per ESTHER JOVER MARTIN

–Què opina del pacte Cd’i+Ld’A? Segons Ld’A, vostès els van proposar un pacte per anar junts a la capital.
–És mentida, nosaltres no hem ofert mai cap pacte als Liberals. DA sempre va voler pactar amb Cd’i i jo sempre vaig defensar el pacte, per l’estabilitat del país. Ara me n’adono que estava equivocada, la imposició del candidat no era la correcta i les persones de DA que ho veien tenien la raó.

–Durant la campanya s’ha parlat molt de la pèrdua de capitalitat en detriment d’Escaldes-Engordany.
–Perquè Escaldes-Engordany ha estat valenta i ha pres decisions i, a la capital, durant els últims 12 anys no s’han pres decisions. A més, les inversions realitzades no han tingut un retorn a la parròquia, i s’ha anat ensorrant. Andorra la Vella ha perdut atractiu, està desendreçada i ha perdut el flux de vehicles i de turistes perquè el comú no ha estat al costat de la ciutadania. Per sort, hi ha molts emprenedors que creuen en la parròquia i hi han invertit, per això aguanta, no gràcies al comú. El comú ha desatès tots els barris, tot està deixat, no hi ha res embellit, tot se’ns trenca, tot se’ns cau.

–Quines són les accions més urgents?
–El primer és tornar a ser el motor econòmic i turístic del país, i ho hem de fer paral·lelament a un pla de xoc d’embelliment. La gent veu una parròquia trista i li hem de retornar l’atractiu: l’hem d’embellir, endreçar, incidir en totes les zones comercials i que els turistes vegin que l’entrada noble a Andorra la Vella és per Santa Coloma. Hem de reprendre el flux de turistes, sobretot compradors, que s’han desplaçat cap a Escaldes.

–L’entrada la volen fer cridanera.
–La volem fer visualment molt important perquè quan s’arribi a la rotonda de la Margineda els turistes sàpiguen on és la capital, i en totes les entrades d’Andorra la Vella s’ha d’indicar visualment on està el centre. La nostra idea és ubicar un arc a l’avinguda d’Enclar, que sigui modern i atractiu, i donar a l’avinguda un aire més urbà. Ara és una via ràpida amb quatre carrils i volem aprofitar-ne un per donar més espai a l’embelliment, als vianants i als carrils bici. La intenció és arribar fins a Escaldes.

–I a Santa Coloma?
–Volem potenciar la zona perquè culturalment és molt rica. El que s’ha fet al voltant de l’església està bé i s’ha d’aprofitar, i hem d’aconseguir que s’hi ubiqui el museu amb els frescos de Santa Coloma. Si hi ha més vida, s’obriran més botigues.

–També volen fer l’avinguda Meritxell per a vianants, unint-la amb Vivand?
–Volem crear un eix central, Carlemany-Meritxell, per potenciar-nos tots. Hem de seguir un criteri unificat, perquè al turista li és igual si és Andorra o Escaldes, el que vol és un lloc atractiu, còmode, amb botigues maques, oci, seguretat… Treballarem per fer per a vianants la part baixa de la via, des del carrer de la Unió fins a la Rotonda. En parlarem amb Escaldes, el que ens convingui més a tots.

–Però, serà un Vivand?
–En parlarem amb el veïnat i els comerciants, no imposarem res per la força. Algú ha de prendre decisions, fa massa temps que no se’n prenen. Abans de l’estiu que ve hi ha d’haver un canvi important a la parròquia.

–I la resta de Meritxell?
–La part alta necessita un tractament al nivell dels esforços que han fet els particulars. S’ha d’embellir, no podem tenir el paviment actual, hem d’anar cap a l’excel·lència.

–La plaça de la Rotonda és un pastitx.
–La plaça l’hem d’animar, que sigui atractiva. Posem-hi rètols lluminosos per indicar per on continua l’avinguda. El rellotge del Dalí s’ha de potenciar. Ara la plaça fa pena.

–Per al centre històric, què proposa?
–És el millor centre històric del país, i l’impuls que li han donat els particulars és fabulós, i volem estar al seu costat per ajudar-los. L’aparcament del Consell General l’obrirem els caps de setmana i festius, i tot això ens ajudarà a cohesionar la zona de la plaça del Poble i barri antic cap a Príncep Benlloch. També farem la passarel·la de la plaça del Poble al centre històric i revitalitzarem la plaça Guillemó.

–Proposa la ciutat del futur.
–Volem una Andorra la Vella moderna, atractiva, amb igualtat d’oportunitats i on tots els barris tinguin la seva entitat, se sentin a gust i aportin la seva part a l’economia, i al benestar de tota la ciutadania. A les zones de Riberaygua, Prada Ramon i el Fener, aprofitant que s’hi aixecarà The Cloud, serem proactius: embellirem tota la zona, farem per a vianants el carrer de la Borda, construirem un aparcament subterrani. Hem de començar ara per fer una ciutat moderna, intel·ligent i compromesa amb el medi ambient i les noves tecnologies.

–Com ajudarà el comú la gent que passa per dificultats?
–Al comú es fa una bona política social i la continuarem fent. Ara que parlem de delimitació de competències hem de definir bé quines assumeixen els comuns i quines el Govern, i a nivell social moltes les haurà d’assumir el Govern, però mitjançant els comuns, que han de ser l’instrument per fer-ho arribar a la ciutadania.

–Un cop es defineixin les competències, tocarà parlar de transferències.
–Anirà tot junt: definim bé les competències i, a partir d’aquí, parlem de transferències. La llei es va fer quan la Constitució i han passat molts anys, no és el mateix que els comuns rebin el 18% de les liquidacions de l’Estat l’any 1993 que l’any 2016. Andorra la Vella també posarà sobre la taula que és la capital i, per això, ha de tenir un plus. Ho volem continuar assumint, però hem de valorar el plus de capitalitat. Hem de trobar l’equilibri: no pot ser que un veí de Sant Julià o de Canillo rebi més de l’Estat que un de la capital.

–A Andorra la Vella hi ha pobresa?
–Sí, hi ha gent amb dificultats, perquè Càritas i els assistents socials t’ho diuen, però uns mínims tothom els té assegurats. Som un país solidari, i hem d’aconseguir que tothom trobi la seva oportunitat, i nosaltres els la donarem. L’important és que la parròquia tiri endavant, i els que tinguin dificultats tindran ajudes i les pensions que, per dret, els corresponen.

–I per a que els joves es quedin?
–Doncs hem de fer una parròquia d’oportunitats, i l’hem de fer amb ells. És una generació molt formada i volem que ens ajudin a dissenyar la nova ciutat, i apostar per les noves tecnologies perquè els joves emprenedors creïn les seves empreses.

–Que Cd’i+Ld’A s’hagi sumat ara al no a l’heliport és electoralista?
–Totalment electoralista i lamentable. El comú es va equivocar quan va oferir al Govern els terrenys de la Comella per estudiar-los. Si va estar al costat dels veïns del Patapou, per què amb els de la Comella no? El problema és que es torna a presentar el senyor Minguillón, que ha fet un pacte d’última hora amb els liberals. Un ha de ser responsable dels seus actes, no els van posar una pistola al pit perquè oferissin els terrenys. Cap més comú va respondre al Govern. Ara per justificar-se que no ens emboliquin a la resta, perquè nosaltres sempre ho hem tingut clar. Si jo sóc cònsol, l’heliport no es farà perquè ni els veïns ni el comú el volen.

–I no hi podria haver conflicte amb el Govern, que també és de DA?
–Cap ni un, perquè el cap de Govern s’ha manifestat en seu parlamentària i ha dit que l’heliport no passarà per la força, és a dir, ni contra el comú ni contra els veïns.

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Corredor octogenari
Decoradora
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu