El Col·legi d’Advocats té en marxa un servei gratuït de dilluns a dijous per resoldre els dubtes dels ciutadans des de l’inici del confinament (806 930 o caa@cada.ad). Concepció Criado, vocal de l’entitat, explica com està funcionant aquest servei.
-Com va sorgir la idea d’aquest telèfon de consultes gratuïtes?
-El Col·legi d’Advocats sempre s’ha caracteritzat pel seu compromís, solidaritat i implicació amb els neguits i necessitats de la ciutadania, i en una situació tan greu com l’actual, on mes enllà de la crisi sanitària s’evidencia una crisi personal davant la incertesa laboral i econòmica, consideràvem gairebé un “deure moral i ètic” el poder apropar-nos als justiciables en aquests moments.
-Teniu també un servei de consultes gratuïtes presencials…
-Exacte. El Col·legi des de l’any 2007 disposa tots els dimecres de 15 a 17 hores i de forma presencial, de 4 advocats (2 advocats per cada franja d’una hora) que resolen gratuïtament les consultes d’aquelles persones que prèvia cita ho han sol·licitat.
-Fins ara quants demandes heu rebut. De què tracten?
-Des del 25 de març que es va posar en marxa fins el dia d’avui hem rebut unes 70 consultes. Un gran nombre fan referència a dubtes sobre si s’ha de continuar amb el pagament de les pensions d’aliments i al saig i com procedir amb el règim de visites i custòdia de menors en cas de pares separats. Així mateix, moltes consultes són relatives a acomiadaments i als drets inherents, i per últim hi ha hagut nombroses consultes sobre com acollir-se a les mesures de reducció de lloguers i sobre arrendaments.
-Quines són les indicacions que doneu en aquests casos?
-Més que indicacions, el que intentem és donar una resposta pràctica i que s’ajusti a la llei amb la finalitat de resoldre les inquietuds i neguits més imminents dels ciutadans, sempre i quan no es tracti d’un tema complex o que requereixi d’altres actuacions. Per exemple, si s’ha de continuar pagant la pensió al cònjuge que té la guarda i custòdia malgrat la situació existent. O es calcula la quitança en cas d’acomiadament.
-Les lleis d’ajudes del Govern pot fer incrementar les consultes?
-Pràcticament la majoria de les consultes han vingut motivades per la situació excepcional que estem vivint, i les conseqüències d’aplicar les mesures previstes en les nombroses lleis publicades durant aquesta crisi.
-Tot i el temps de confinament, la tasca dels advocats ha continuat…
-Efectivament, malgrat els despatxos professionals es troben tancats i els procediments i terminis suspesos es continua amb el teletreball. La nova situació genera molts dubtes i és important fer saber als nostres clients que continuem vetllant per la defensa dels seus drets i interessos.
-Hi ha hagut casos en què s’hagi requerit assistència lletrada urgent?
-No ens consta que cap consulta hagi derivat en la necessitat d’una actuació urgent. Cal recordar que malgrat hi ha una suspensió amb caràcter general dels terminis processals i administratius dels procediments, la suspensió no afecta a les actuacions urgents que l’òrgan jurisdiccional competent pot acordar per evitar perjudicis irreparables als drets i interessos de les parts.