Search
Close this search box.
Alba Cladellas Riera

Carme Torras

Especialista en intel·ligència artificial i robòtica

La robòtica assistencial planteja grans reptes ètics

Carme Torras, especialista en intel·ligència artificial i robòtica, i professora d’investigació a l’Institut de Robòtica (CSIC-UPC), participa avui en una conferència a la Universitat d’Estiu sobre el Desplegament ètic de la robòtica assistencial per a un envelliment saludable i sostenible.

–Expliqui’ns una mica més en detall de què tractarà la ponència.
–Primer mostraré alguns dels prototips de robots que hem desenvolupat en el meu grup per ajudar a persones amb limitacions físiques, per donar-los menjar, ajudar-los a vestir, a posar-se les sabates, etc., o cognitives, fer teràpia mitjançant jocs de taula. En concret, el prototip per donar menjar s’ha desenvolupat en col·laboració amb el Parc Sanitari Pere Virgili, i el d’entrenament cognitiu amb la Fundació ACE, per a la diagnosi i tractament de l’Alzheimer i demències lleus. Després explicaré una iniciativa pedagògica per impartir un curs i/o generar debat sobre ‘Ètica de la robòtica social i la IA’.

–Sobre la robòtica assistencial és evident que hi ha hagut molts avenços. Expliqui’ns en quin punt està i quins són els principals reptes.
–La interacció humà-robot en aquest context planteja reptes de recerca molt exigents per assegurar una comunicació fiable, personalitzada i respectuosa amb els valors i la dignitat de cuidadors i pacients, així com per garantir les estrictes mesures de seguretat que el contacte físic requereix. A més d’aquests reptes tecnocientífics, la robòtica assistencial presenta importants reptes ètics, alguns dels quals van més enllà dels que planteja la IA. La mobilitat i capacitat d’actuació dels robots en el món físic amplifica certs riscos de la IA com la vulneració de la privacitat, l’engany per simulació d’afecte, la cosificació de l’usuari tractant-lo com si fos un objecte, la restricció de la llibertat de decisió, i també aspectes més globals d’equitat en l’accés a aquestes tecnologies, de justícia social i de responsabilitat dins el sistema de salut.

–On trobem el punt entre robòtica i ètica?
–És cabdal que el robot estableixi una interacció adequada tant amb els cuidadors com amb els pacients. I què entenc per ‘adequada’? Que la interacció sigui fàcil, eficient i segura, que s’adapti a cada usuari i situació, que no enganyi sobre la seva naturalesa mecànica i que preservi la dignitat de la persona. En definitiva, que la persona senti en tot moment que té el control de la situació i que el robot no és més que una eina útil per ajudar-la, ja sigui en la feina (als cuidadors) com donant autonomia en la vida diària (als pacients).

–Vostè treballa a l’Institut de Robòtica i, fa uns tres anys, els van concedir un dels premis estatals a la investigació científica per les seves aportacions a la robòtica social. Quina feina fan a l’Institut?
–Ens considerem molt afortunats, perquè a més del privilegi de poder fer una recerca puntera i apassionant, la nostra feina està tenint molt reconeixement i repercussió als mitjans. Això ens dona una visibilitat que propicia l’obtenció de recursos i l’atracció de talent. L’Institut ha crescut fins als 160 membres, incloent-hi el personal administratiu i tècnic, i el grup d’investigadors que ens dediquem a la robòtica assistencial som més de 60.

–En quin projecte estan treballant ara quant a robòtica assistencial?
–Tenim dos projectes europeus relacionats amb la manipulació de roba i l’ajuda a vestir: CLOTHILDE és una Advanced Grant de l’European Research Council, i SoftEnable és un projecte del Programa Horizon Europe amb sis partners, un dels quals és l’Hospital Clínic de Barcelona amb què nosaltres col·laborem especialment. També treballem en el projecte ROB-IN amb fons Next Generation, que tracta de desenvolupar assistents robòtics que siguin capaços d’explicar per què prenen certes decisions i fan determinades accions. En aquest projecte col·laborem amb una empresa d’assistència domiciliària i una altra de desenvolupament d’aplicacions d’IA. A banda d’aquests projectes de recerca, ens esforcem a promoure que la tecnologia que desenvolupem arribi al sistema de salut i, en definitiva, als cuidadors i pacients, que són la raó de ser de la nostra feina.

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Cònsol major de la Massana
Conseller de la minoria de la Massana
Cònsol major d’Ordino
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu