Berta Brusilovsky és l’arquitecta especialitzada en accessibilitat universal que aquests dies s’encarrega d’impartir una jornada impulsada pel ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut i que està dirigida a la capacitació en accessibilitat universal d’espectre cognitiu.
–Per què ha vingut a donar aquestes conferències a Andorra?
–El Govern va decidir trucar-me per impartir les conferències amb motiu del Dia Internacional de Nacions Unides de les persones amb discapacitat, ja que enguany es dedica aquesta jornada a donar a conèixer el concepte d’accessibilitat cognitiva. El nostre objectiu és ajudar a fer comprendre què és el disseny universal o el disseny per a tothom i de quina manera pot incidir en les diferents discapacitats per millorar així la qualitat de vida de les persones i promoure el concepte d’inclusió social.
–A qui va dirigida aquesta formació?
–Va destinada especialment a les 35 persones de diferents perfils professionals que acudeixen: arquitectes, enginyers, treballadors socials, psicòlegs, infermers, terapeutes ocupacionals així com familiars de persones amb discapacitat i representants d’entitats relacionades amb l’àmbit de la discapacitat del país. S’ha de donar importància i resoldre de manera sistemàtica i organitzada tots els problemes que pot comportar la inexistència d’aquest tipus d’entorn.
–Vostè té alguna solució?
–He creat un model dissenyat especialment per facilitar l’accés a aquest tipus de persones amb diversitat funcional, deteriorament cognitiu o que presenten dificultats per desenvolupar-se en diferents entorns i espais. La meva intenció és ensenyar aquest treball a Andorra per sensibilitzar i ajudar a aquest tipus de persones.
–Com hauria de ser aquest tipus d’espai?
–Per a que sigui cognitivament sensible, l’edifici ha de parlar a les persones amb un idioma propi arquitectònicament comprensible, és la nostra tasca, fomentar l’accés universal. Els habitants no han de trobar dificultats, sinó les facilitats necessàries per desenvolupar-se en espais com aquests.
–Com està Andorra en matèria d’accessibilitat cognitiva?
–Andorra es troba en la mateixa situació que Espanya i la majoria de països tant d’Europa com de la resta del món. En general, l’accessibilitat universal des del punt de vista físic i sensorial té desenvolupada bastant normativa, però l’accessibilitat universal de l’espectre cognitiu en entorn i edificis no té adquirida la normativa suficient. Falta sensibilització i experiència. Trobem sistemes d’informació basats en pictogrames, però quan s’edifica mai es pensa en aquest tipus de problemàtiques. Encara hi ha molt treball per fer i el ministeri d’Afers Socials ha mostrar la seva voluntat d’avançar en l’accés universal.