Són setze anys els que porta al capdavant de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE). L’entitat porta temps insistint per portar grans competicions al país, que permeten posicionar-lo internacionalment, al mateix temps que treballa per a que els seus corredors cada dia siguin més competitius. Coma és un dels finalistes a l’Andorrà de l’Any per la tasca que porta realitzant al capdavant de l’ens. / Per J.J.B.
Els últims anys ens hem acostumat a que al Principat se celebrin grans esdeveniments del món de la neu, especialment en esquí alpí, amb la Copa del Món femenina. I més que en vindran…
«Jo només en soc el cap visible. Hi ha molta gent al darrera treballant-hi i fent realment molt bona feina. L’any 2012 a Soldeu va ser la primera prova de foc i tot va sortir molt bé, per aquest motiu ens van donar la d’aquest 2016. La FIS ha seguit confiant en nosaltres per a poder fer les finals el 2019. És tot un repte il·lusionant».
És una persona molt optimista i quan fa anys va dir que al país es podria disputar la Copa del Món va haver-hi gent que es va mostrar incrèdula, ja que es veia un objectiu al que no es podria arribar. I no només s’ha aconseguit sinó que s’ha repetit. Alguna vegada fins i tot l’hem pogut sentir de portar tots uns Campionats del Món…
«El nostre objectiu és organitzar una Copa del Món cada tres anys, tant si és en categoria femenina com en la masculina. Portar el Mundial és molt més complicat, perquè es disputa al mes de febrer i significa tenir l’estació quinze dies tancada. Ara bé, Andorra és un lloc que per infraestructura i capacitat organitzativa i hotelera ho pot acollir perfectament. Crec que el nostre nivell és el de Copa del Món».
Per assolir-ho, la implicació pública i privada ha de ser gran…
«És un benefici per a tots i tothom hi participa. A Andorra tenim la sort que uns ens ajudem als altres».
La promoció que es fa d’Andorra i les seves instal·lacions, per un país de neu, és molt gran…
«És una manera de donar a conèixer el país a tot el món. Ensenyes Andorra arreu i això té un valor incalculable. Són uns vuitanta milions d’espectadors que ens veuen i ens coneixen. És un canal fantàstic per promocionar-se, tenint l’oportunitat per mostrar-nos a molts països. Andorra, internacionalment, cada cop és més coneguda i reconeguda. I tothom en parla molt bé. És un orgull per a nosaltres».
Sempre s’ha sentit a dir que els Pirineus són el germà petit dels Alps. Continua aquesta visió?
«Sabem que el centre de l’esquí mundial és la zona que abasta Àustria, Suïssa, França i Itàlia. Als Pirineus tenim muntanyes amb menys desnivell i per culpa de la crisi les estacions s’han vist molt limitades en els seus pressupostos, pel que no s’han pogut modernitzar com haguessin volgut ni millorar les seves instal·lacions. És un problema que segur els pròxims anys té sol·lució».
Que tenen els Alps que pugui envejar Andorra?
«Absolutament res. És veritat que als Alps hi ha muntanyes amb 2.500 metres de desnivell , però la veritat és que només el 3% dels esquiadors realitzen aquests descensos».
I els Alps d’Andorra?
«Crec que Andorra és una referència en molts aspectes. Hem fet una renovació important dels remuntadors mecànics, tenim una xarxa hotelera i de restauració molt gran, i un clima molt bo. A més es produeix un aspecte que no hi ha enlloc del món. I és que tenim 300 quilòmetres de pistes esquiables i a tocar d’aquestes 3 km de botigues. És un complement que no existeix a cap lloc, el que ens fa ser molt atractius per l’oferta que oferim».
Els corredors nacionals cada vegada estan aconseguint millors resultats. Els podis d’aquesta última temporada són un gran exemple. Quin són els motius?
«El principal motiu que ens ha permès donar el salt qualitatiu és el programa esquí-estudi que vam engegar amb l’escola andorrana. El pas endavant important que hem donat en bona part és per la facilitat que tenen els nostres esquiadors per a poder compaginar la seva activitat esportiva amb els estudis».
I el Lluís Marín és qui més esperances aporta…
«Crec que encara ens pot donar més alegries. Hi confio molt, sobretot de cara als Jocs Olímpics de Corea del 2018. Pot aconseguir un resultat molt bo, sense descartar res».
Que significa per a vostè ser un dels finalistes a l’Andorrà de l’any?
«Estic molt agraït, perquè valoren tota la feina que es fa. Però jo només en sóc el cap visible. Sense la gran feina que està realitzant molt gent no seria possible tot el que hem aconseguit els últims anys».