Search
Close this search box.
Laia Moliné

Agustin Sansosti

Metge especialista en al·lergologia

L’exposició al pol·len redueix la resposta immune de tothom

L’Agustin Sansosti va començar a treballar a Andorra com al·lergòleg l’any 2010 i passa consulta al Centre Mèdic i Quirúrgic. El doctor confirma la tendència mundial d’augment de les malalties al·lèrgiques i, explica que al Principat un 30% de població pateix algun tipus d’al·lèrgia. En la seva feina veu com s’incrementen els pacients de curta edat i, de fet, entre l’1 i el 3% de les reaccions al·lèrgiques es donen en l’àmbit escolar. Així doncs, l’al·lergòleg exposa quines són les afeccions més freqüents al país i indica quina és la relació entre el pol·len i la Covid-19.

–Quines són les malalties al·lèrgiques que més es pateixen al Principat?
–A nivell respiratori, són pels pòl·lens dels arbres com l’avellaner, el bedoll, el xiprer, el freixe i les gramínies. Pel que fa als animals, els gats i els gossos són els més freqüents. I respecte a les al·lèrgies alimentàries les més habituals són les fruites de la família rosàcia, és a dir, les pomes, les peres, els préssecs, les cireres i les prunes, i els fruits secs.

–Quin pot ser l’origen de patir aquestes patologies? Existeix una predisposició hereditària?
–No se sap exactament quin és l’origen de les malalties al·lèrgiques. El que ocorre en aquest tipus de patologies és que el sistema immune, que normalment ens protegeix davant dels agents infecciosos, ataca molècules que no són nocives per l’organisme. Efectivament, normalment hi ha un component genètic en el desenvolupament d’aquest tipus de malalties.

–Quines són les al·lèrgies més importants?
–A escala personal, crec que una de les més fortes és als anacards, ja que amb molt poca quantitat d’aliment es desenvolupen uns símptomes més intensos. Després trobaríem l’al·lèrgia als aliments intervinguts per proteïnes PR-10, que es troben especialment en les fruites.

–Es poden curar les malalties al·lèrgiques? O revertir?
–No es poden curar. Pel que fa a nivell respiratori es pot millorar en determinats casos amb tractaments d’immunoteràpia. I en l’àmbit alimentari, amb l’ou i la llet, normalment s’acaba desenvolupant una tolerància amb el pas del temps, tot i que no sempre ocorre així. En el cas de l’al·lèrgia a fruites i fruits secs es pot arribar a tractar per via sublingual,  ja que té una eficàcia del 80%.

–L’exposició al pol·len augmenta la probabilitat de contagiar-te de la Covid-19?
L’exposició al pol·len, de qualsevol mena, redueix la resposta immune a escala respiratòria i et fa més sensible a la infecció causada per un virus, sigui el que sigui, inclosa la Covid. Aquest fet afecta a tots, tant als al·lèrgics com als que no ho són. Per aquest motiu es recomana l’ús de mascareta, amb l’objectiu de reduir l’exposició al pol·len, i no només pel coronavirus. Aquestes afirmacions estan basades en un estudi que s’ha realitzat a 31 països i que ha estat coordinat per la Universitat de Munic a Alemanya. 
 

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu