Sovint els poders públics i la mateixa ciutadania s’entesten en aferrar-se als grans ítems i macro-xifres i deixar en un segon terme altres temes que tenen una gran incidència en la vida quotidiana i empresarial.
Ens referim al projecte de llei de la competència i protecció del consumidor, que ahir van presentar el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, i la tècnica d’Economia i Territori, Neus Soriano, i que si segueix els terminis previstos entrarà a tràmit parlamentari el mes de desembre.
En aquests moments no seria extravagant definir les regles de mercat com una selva on s’actua de lliure albir. Són moltes les veus que constantment es queixen de la guerra de preus, de vendes per sota cost, d’oferta amb tarifes inassumibles, i d’altres pràctiques que alteren el mercat però que són perfectament legitimes.
Per no parlar de la defensa del consumidor, que des de la retirada de l’ACU per falta de recursos (ajudes públiques) es troba en una situació que no és l’adequada, malgrat l’actuació (correcta, s’ha de remarcar), del departament de Comerç.
Doncs bé, ahir Alcobé i Soriano van presentar el que serà el futur text legislatiu, que pivota en tres grans eixos com són la defensa de la competència, la competència deslleial i la protecció del consumidor. La voluntat és fomentar el bon funcionament del mercat, beneficiant els ciutadans, consumidors i empresaris, i fiscalitzant les pràctiques que atemptin contra la lliure i lleial competència dels empresaris. Sortosament, el ministre es va avançar en afirmar que aquest projecte no deixarà de banda l’anhelada llei del comerç, però que és una primera resposta a les demandes que haurien de quedar satisfetes en aquesta llei del comerç. Hi han molts capítols que es podrien recordar per justificar aquesta regulació, que no només serà un escut per al consumidor, sinó per als mateixos empresaris que també són víctimes de certes accions. Per aconseguir mantenir la bona competència es vol que les empreses operin de manera independent en el mercat, que no puguin arribar a acords que esdevinguin restriccions de la competència, com podrien ser la fixació de preus o el discutit cas que va succeir de les comissions bancàries. La llei també serà l’eina per prohibir els abusos de posició de domini, és a dir, la imposició de preus o condicions no equitatives.
Pel que fa a la defensa dels usuaris, es pretén actualitzar la llei del 1985 que donava unes garanties adaptades als consumidors d’aleshores, però que ara han quedat desfasades. Benvinguts siguin uns canvis que s’ajusten a la necessitat del país si de debò s’aposta per l’arribada d’empreses estrangeres.
Per a més informació consulti l’edició en paper.