Fa un cert temps que sembla que bona part dels mals d’aquest país –i les respectives solucions– passin per un tipus de regulació horària o una altra. Els socialdemòcrates, quan eren al Govern, van decidir que els comerços tanquessin deu tardes de diumenge a l’any, amb la consegüent enrabiada d’una part dels comerciants. El nou Govern demòcrata ha optat per la solució contrària: una major liberalització horària, això sí, amb un màxim d’hores setmanals d’obertura. Fins i tot, Andorra Turisme va arribar a fer una enquesta als establiments, per saber si estarien disposats a obrir fins a la mitjanit algun dia d’aquestes festes de Nadal –el 75% dels enquestats van estar en contra d’aquesta possibilitat. I ara arriba el decret que permet allargar l’obertura dels locals d’oci nocturn una hora més, en caps de setmana i dates assenyalades.
El sector, tal com era previsible, està «moderadament» satisfet, i és que les seves reivindicacions fa anys que passaven per ampliar horaris. Però la satisfacció no pot ser completa perquè, a banda dels horaris, pubs i discoteques reclamen una regulació àmplia del sector que, entre d’altres, delimiti clarament els diferents tipus de locals. Si no –diuen–, hi ha bars i restaurants que els fan «competència deslleial» ja que, sense haver de complir els mateixos requisits, poden temptar els clients amb una oferta similar –bàsicament, música i copes fins a altes hores de la nit i, ara ja, fins a la matinada.
Quan els dossiers que té el Govern damunt la taula són d’abast tan important com la reforma de la Seguretat Social o la revisió de les competències dels comuns, així com de les transferències que reben dels pressupostos generals, pot semblar que entrar a delimitar què és un pub i què no ho és sigui una qüestió menor. Però al cap i a la fi, pubs, bars, discoteques i restaurants formen part de l’oferta turística –més enllà de constituir també part de l’oferta d’oci per als clients nacionals. Per tant, el Govern no hauria de posposar gaire més una regulació del sector llargament reivindicada.
Modificar els horaris –ja ho hem comprovat– és un bon cop d’efecte, que pot sortir bé o malament. Però igual que passa amb els establiments comercials, amb mesures d’aquest tipus no n’hi ha prou. Justament sobre els horaris comercials, s’haurà de veure fins a quin punt s’estan beneficiant d’aquesta ampliació. El Govern no vol fer balanç fins que no hagi passat un any de la seva entrada en vigor. El balanç, de fet, el podrem fer nosaltres mateixos, observant quins establiments obren efectivament més hores i quants dies ho fan.
Per a més informació consulti l’edició en paper.