Plou sobre mullat. Alguns pagesos ploraven divendres mentre veient com la pedregada feia malbé la collita de tabac. És un desastre natural que no depèn de la mà de l’home i al qual els pagesos estan acostumats, ja que és normal que la calamarsa faci presència en l’època d’estiu.
No es pot assenyalar la pagesia com un sector poc actiu, tot i que l’activitat estigui en un clar estancament i no sigui atractiva per als joves. El col·lectiu no para de plantejar alternatives des que es va implantar la carn de qualitat d’Andorra, ha treballat en les trumfes i en plantes aromàtiques, i està a l’espera que es concreti el projecte per obrir cases rurals.
El reglament que ha de concretar els requisits de les futures bordes i cases rurals s’està acabant d’ultimar. Es preveu que estigui llest el mes que ve, i pel que es va difonent el Govern limitarà a 16 els llits dels allotjaments, amb la possibilitat d’incloure dos de supletoris, per exemple, per a famílies amb nens.
El document s’està treballant de forma conjunta amb un dels col·lectius que més interès ha mostrat per aquest nou sector de l’oferta turística: l’Associació de Pagesos i Ramaders. Resulta increïble que una fórmula que està funcionant en altres zones –com Catalunya– amb relatiu èxit, estigui encara en fase d’elaboració en un país com Andorra, que s’està esforçant en vendre la natura com a atractiu turístic. S‘estima que s’obriran 40 cases rurals amb una capacitat de 600 llits que aportaran una inversió gens menyspreable per al Principat. Amb aquest canvi normatiu demandat per molts ciutadans que havien vist clares les possibilitats del turisme rural es podrà gaudir del mateix creixement que ha viscut aquest sector a Europa. Es tracta de diversificar els riscos i de crear fonts d’ingressos alternatives per a un sector que està en clara decadència però que ha estat clau en altres èpoques per a Andorra i que es resisteix a desaparèixer.
La pedregada ha malmès el 25% de la collita nacional, unes pèrdues que han d’estar cobertes per l’assegurança solidaria que tenen els pagesos. Sortosament els conreus de Sant Julià de Lòria s’han salvat, i ha estat a les parròquies altes on la calamarsa més mal ha fet. Sovint és diu que els pagesos són els jardiners d’Andorra. Sona molt poètic, perquè en realitat són l’essència d’Andorra. El mes que ve és la data fixada pel Ministeri per presentar de forma definitiva el reglament sobre els allotjaments rurals. L’Escola Agrària de la Generalitat podria ser el detonador perquè la ramaderia recuperés l’atractiu entre els joves andorrans, i s’ha de recordar que el procés per obtenir la IGP per a la carn de vedella produïda a Andorra amb criteris de qualitat està en marxa.
Per a més informació consulti l’edició en paper.