Search
Close this search box.

Superada la prova del Fòrum Global

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Andorra ha fet un altre pas en el camí de reconeixement a les esferes internacionals, iniciat amb la decisió clau que va suposar la sortida de la llista negra i grisa de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que va proclamar al febrer de l’any passat que Andorra havia sortit de la llista grisa de paradisos fiscals amb brillantor, ja que va signar acords amb França, Espanya i Portugal, entre d’altres estats.

Aquest mateix organisme va fer púlic ahir l’avaluació del Peer Review Group del Global Forum, un informe que valora els esforços realitzats per Andorra en matèria de transparència i intercanvi d’informació fiscal.

Era una decisió que s’esperava, però alhora creava impaciència. El juliol passat les Illes Cayman van ser l’escenari de la setena reunió del Peer Review Group del Global Forum per avaluar la primera fase de 16 jurisdiccions internacionals, entre les quals estava el Principat d’Andorra. En aquesta reunió, l’informe d’Andorra va ser aprovat pel Peer Review Group .

L’objectiu final és que totes les jurisdiccions quedin sotmeses a avaluacions per garantir la implementació dels estàndards de l’OCDE en matèria de transparència i intercanvi d’informació a efectes fiscals.

Després d’aquest primer filtre, quedava el primer examen final sobre el marc legal per a l’intercanvi d’informació amb les autoritats fiscals estrangeres, que ahir va deixar alleujats als nostres governants, mentre que al 2013 serà l’aplicació real i efectiva de les lleis la que hauran de superar amb nota un segon examen.

Aquests reconeixements són fruïts d’una feina feta els darrers anys, gens improvisada, tant per la pressió internacional com per la pròpia convicció que era el millor camí a seguir. L’aprovació del Global Forum permetrà a Andorra estar en la llista de les jurisdiccions que compleixen amb els estàndards de l’OCDE en matèria de transparència i intercanvi d’informació fiscal en la pròxima cimera del G20, que se celebrarà a Cannes el pròxim novembre.

La satisfacció del Govern és lògica, ja que Andorra és dels pocs països que no estan obligats a lliurar una informació complementària. Amb tot, el Fòrum Global sobre la Transparència Fiscal ha detectat algunes deficiències en el marc legal andorrà relatiu a l’intercanvi d’informació fiscal i ha recomanat una sèrie de millores. S’incideix en la regulació de les entitats trusts –agrupació d’empreses que poden monopolitzar un mercat amagant una identitat– i de les societats amb accions al portador.

Sobre les primeres, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va aclarir ahir que no funciona cap al país, mentre que les segones estan prohibides i les que sí existeixen hauran de deixar d’operar. Per tant, res que suposi un sacrifici o que Andorra no pugui complir.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Marian Fernández
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu