Els professors de l’ensenyament espanyol van denunciar la setmana passada una tisorada en les despeses de funcionament d’entre el 25 i el 30%. El nou president de la Junta de Personal de l’ensenyament espanyol, Pedro Medina, va lamentar reducció de sou i de despeses de funcionament que pateixen els professors a causa de les retallades que està fent el Govern espanyol.
Medina també va explicar que, de moment, l’Institut espanyol ha portat uns comptes molt sanejats, però que si la retallada de les despeses es perllonga, hi començarà a haver problemes seriosos de funcionament. I va insistir en que intentaran que els alumnes notin el mínim possible que hi ha menys diners.
Com exemple, hi ha un malestar manifest a l’institut de la Seu perquè la feina de supervisió d’un treball d’investigació dels alumnes no està remunerada. Les retallades també afecten al projecte de construcció del nou Lycée a Encamp, aparcat de moment per falta de pressupost, mentre que al sistema andorrà la tisorada s’està projectant en forma de modificació de les pensions, que afecta a tot el conjunt dels treballadors públics.
Precisament l’Escola Andorrana celebra aquest curs el seu trentè aniversari. Els actes de commemoració, que s’estendran al llarg de tot el curs, es van iniciar dilluns amb la lectura d’un manifest a tots els centres redactat pel professor i escriptor Manel Gibert. La celebració de l’efemèride compta amb el lema Fa 15 anys que tinc 15 anys, ja que fa 15 anys que es va graduar la primera promoció de batxillerat, període que a més és el que passa un alumne a l’escola entre maternal i batxillerat.
El reconeixement a la trajectòria del sistema educatiu andorrà és palpable. Ha estat un dels encerts més importants que ha il·lustrat a generacions diverses. Precisament dins d’aquest marc de commemoració el conegut doctor en ciències econòmiques i professor de sociologia, Salvador Cardús, va ser convidat a parlar en nom de la comunitat educativa amb un missatge clar: la crisi pot portar conseqüències positives per a la docència. Això, que podria semblar contradictori amb possibles retallades en el pressupost, té una base, segons va apuntar el professional, en un retorn als valors tradicionals importants, insistint en què la docència no té rés a veure amb els pressupostos. L’afirmació és certa i es pot estar parcialment d’acord amb ella, però l’educació té un cost, és una inversió a mitjà termini. Cal situar-la en el seu context i recordar que una cosa és el confort i l’altra tenir les escoles adaptades per a un ensenyament de qualitat i un funcionament correcte.
Per a més informació consulti l’edició en paper.