La situació econòmica és un tema recurrent. Recurrent perquè és el que més preocupa als ciutadans i és el gran repte dels polítics, que han de saber gestionar les particularitats d’Andorra per intentar capejar un escenari molt crític fins que es vegi el llum al final de túnel.
Si la setmana passada era des de BPA que s’afirmava que s’ha tocat fons (una bona notícia depèn quina lectura es faci), ahir va ser la CEA la que va exposar el pessimisme dels empresaris pel que fa al futur. Concretament, la Confederació Empresarial Andorrana va presentar la seva memòria d’activitat de l’any passat. D’aquesta, destaca que el nombre d’afiliats ha crescut i es troba ara al voltant de les 600 empreses, que representen el 35% de la massa salarial del país. Però aquestes xifres no són representatives del que es respira al carrer. Segons el president de la patronal, Xavier Altimir, encara no hem tocat fons en aquesta crisi i la xifra d’aturats, que aviat se situarà al voltant del miler de persones segons va avançar el Govern, «es queda curta, molt a pesar dels empresaris». Altimir va assegurar que «cada dia s’està acomiadant gent», doncs la manca d’activitat obliga als empresaris a fer retallades.
D’altra banda, la CEA interpreta que l’elevat nombre d’empreses que no han dipositat la comptabilitat al Govern es deu a la manca d’activitat. És a dir, que el 50% de les empreses inscrites al registre ja no funcionen. Un dels motius apuntats per Altimir és que hi ha gent que ha marxat del país «sense molestar-se» a donar de baixa la seva empresa.
És a dir, a parer dels empresaris no s’ha notat cap millora i de moment les accions activades des de l’Executiu no han fet el seu efecte. Tant es així, que des de l’Associació de Contractistes s’ha decidit no fer manifestacions públiques per evitar crear més alarmisme dins del món de la construcció.
De totes maneres s’haurien de matisar les manifestacions del president de la CEA, ja que el fet que el nombre d’afiliats hagi augmentat (al contrari del que va passar l’any anterior) es pot interpretar com un símptoma de què l’empresari continua creient en el país i en les possibilitats de creixement i de negoci.
Més preocupant és el nombre d’aturats, en caiguda lliure, i resulta sorprenent que el 50% de les societats registrades han cessat la seva activitat, amb la qual cosa s’està gestionant a cegues tot el que afecta a la llei de societats i la comptabilitat. El primer que caldria fer és conèixer la realitat amb exactitud i fer neteja per disposar d’un registre real del nombre d’empreses existents. Si a la crisi li unim el desconeixement, la gestió pot ser molt més complicada.
Per a més informació consulti l’edició en paper.