Abocar menys residus suposa un estalvi de recursos materials, evita efectes negatius sobre el medi ambient i disminueix la inversió econòmica que implica la fabricació de productes i la gestió de les escombraries. En total, 17 països europeus coincidiran fins al 28 de novembre en l’impuls a la prevenció, mitjançant la realització de més de 4.000 activitats. Entre elles destaca la Batukamob, una batukada que es va celebrar dissabte de forma simultània en diverses ciutats europees i a Andorra, per primer cop, es va fer a la parròquia d’Encamp.
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus és un projecte de tres anys amb el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea fins a l’any 2011. Aquest any, la Setmana s’organitza del 20 al 28 de novembre amb diversos objectius: donar a conèixer les estratègies de prevenció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; impulsar accions sostenibles per reduir els residus a tota Europa; fer públiques les tasques realitzades pels diferents actors mitjançant exemples concrets de prevenció de residus, i intentar modificar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).
Andorra no està al marge de la problemàtica, sobretot tenint en compte que els milions de turistes que visiten cada any el Principat generen una quantitat important de tones de residus, a banda de la població autòctona. En absència del Ministre de medi Ambient ho va deixar ben clar el de Turisme i Comerç, Claudi Benet, que va alertar de l’abús en el consum, el que suposa que la petjada ecològica d’Andorra, és a dir, la superfície del Planeta necessària per produir tots els recursos consumits i absorbir tots els residus generats, és de 5,6 hectàrees per habitant, i si aquesta xifra fos la mitjana mundial farien falta 2,5 planetes per abastar tota la població.
Realment es tracta d’una barbaritat, com també ho és que comuns, com per exemple el d’Encamp, gasti 2,5 milions d’euros a l’any per culpa dels residus. És cert que s’ha avançat molt i que cada cop hi ha més conscienciació entre la ciutadania, però el nivell encara no és l’exigit. La falta de civisme d’una minoria es paga car, i ho paga la resta de la població. Per això s’ha de continuar insistint, amb major duresa si és necessari, i amb polítiques de sanció sinó hi ha més remei.
Andorra no pot descuidar el medi i ha d’apostar per l’ecologisme. No es pot consumir més del que es disposa, i cal anar pel camí de l’estalvi. No hi ha cap dubte de que cada cop són més les tones de vidre, plàstic o paper que són reciclats gràcies a la implantació dels contenidors selectius, i que també la freqüentació a les deixalleries augmenta, tot i que no al ritme desitjat.
Com molt bé va dir el ministre de Turisme, el millor residu és aquell que no es produeix. Una frase que ho resumeix tot, perquè si es fes una reflexió comuna segurament hi hauria consens en què molts dels residus no són necessaris.
Per a més informació consulti l’edició en paper.