Després de carregar contra les manifestacions de Joan Sans al Comú d’Encamp, DA va aprofitar ahir el seu primer congrés per atacar la forma de fer política l’oposició socialdemòcrata i més concretament el seu líder, Jaume Bartumeu, a qui Toni Martí, president de DA i cap de Govern, va acusar de liderar una cacera de bruixes entre els funcionaris durant el dos anys del seu mandat.
El congrés, molt casolà per cert i amb un recompte de vots molt sui generis, va servir per aprovar sis ponències de set, cap d’elles de gran calat pel que fa a la seva futura afectació en l’acció de Govern. El més sucós de trobada demòcrata van ser els dards orals contra el Partit Socialdemòcrata, a que d’alguna manera se’l va acusar d’abonar-se al no per sistema i de posar traves a l’acció del Govern amb la seva oposició constant i, segons DA, sense aportar alternatives.
És una opinió que s’ha de respectar, però el PS sap molt bé el que és patir la política de no i el bloqueig permanent. Com dèiem ahir en aquesta mateixa secció, des del Grup Parlamentari Demòcrata es defensa que no ha de ser el PS qui marqui el calendari de l’acció política i es descarta algunes de les seves propostes al·legant que no es pot provocar dispersió perquè la feina legislativa ha d’estar centrada en els temes que per a DA són prioritaris.
Ahir Martí es va despatxar a gust. Es va notar que tenia ganes de parlar davant dels seus coreligionaris. El president del partit va manifestar que després de mesos de rebre crítiques cada setmana «que ratllen la poca educació», ara és el moment que els socialdemòcrates diguin «què han fet ells». Martí assegura que en tot aquest temps, a banda de criticar no han fet cap proposta, i que en les negociacions que s’han encetat, com les de la CASS, només van saber criticar. També va acusar el PS de covardia per l’esmena a la totalitat contra les retallades. En definitiva, va ser un clar i contundent al·legat contra l’oposició i un avís de que DA està molest i que seguirà prenen les decisions amb o sense consens, encara que siguin d’interès nacional. Encara que no hi estem, va semblar un discurs més purament de campanya electoral, en un congrés pobre en continguts. Està clar que el PS no està disposat a compartir el desgast i la impopularitat que suposen les retallades i la reforma de la CASS, i deixa la feina bruta per qui té una responsabilitat en aquest moment que no pot eludir. Temes con la nacionalització o l’avortament tampoc són afers menors que es puguin situar en una caixa de «dispersió», però el clima actual no convida a pensar en gaires situacions de coincidència, encara que ahir va semblar que hi ha una escletxa oberta per a la nacionalització dels residents.
Per a més informació consulti l’edició en paper.