L’Impost General Indirecte (IGI, l’equivalent a l’IVA o TVA– neix amb fortes discrepàncies i polèmica, tant en l’àmbit nacional com en el local. La unanimitat transcendeix a les perspectives puntuals. D’una banda hi ha consens en el fet que Andorra s’ha de dotar d’aquest impost i abandonar el ball de lletres de la resta de fiscalitat, però el debat en el Consell General se centra en els estocs d’abans del gener del 2013 per evitar que els comerciants hagin de pagar per partida doble. Es tracta d’una greu badada legislativa, especialment del grup majoritari, que ara es troba amb el dilema de votar la reserva d’esmena del PS o bé aprovar el conjunt de la llei per després aplicar una mesura correctora per impedir la doble imposició. Es tracta d’una gran incoherència perquè va ser precisament des dels escons taronges on es va decidir esborrar la disposició transitòria que ara deixa la llei de l’IGI amb aquesta incongruència que s’haurà de solucionar, esperem que de la millor manera per als interessos dels comerciants.
Es tracta segurament de la llei més important en l’agenda legislativa i és una llàstima que arribi amb aquest redactat, perquè es dóna per fet que DA no votarà l’esmena socialdemòcrata perquè considera que no és la millor alternativa per corregir aquesta errada.
Però els problemes per l’IGI no acaben aquí. DA es troba amb la revolta dels cònsols –els seus cònsols– que han manifestat el neguit dels comuns envers la llei de l’IGI i els ha portat a posicionar-se en contra d’aquesta reforma.
Volen plantar cara al Govern, ja que no estan d’acord amb els canvis que implicarà a les transmissions patrimonials. En concret, a les que estan relacionades amb l’àmbit immobiliari.
Aquestes han sigut una font d’ingressos notable per a les parròquies i, tot i que ara la crisi ha afectat aquesta recaptació tant destacada, no volen perdre aquesta taxa de cara a millors temps. Motiu pel que ara reclamen al Govern que aquesta mesura podria fins i tot arribar a ser «inconstitucional».
La queixa se centra en els canvis en la recaptació de l’impost de transmissions patrimonials (ITP), que deixaran d’ingressar amb el nou marc legislatiu. Es tracta d’una incoherència que des d’un mateix partit –encara que sigui en coalició en algunes parròquies– es facin dues lectures ben diferenciades d’una llei, el que denota una falta de connexió dins de DA i que els interessos parroquialistes no sempre concorden amb les decisions que prenen els companys del partit en el si del Consell General.
Per a més informació consulti l’edició en paper.