El Comú d’Encamp vol impulsar un parc natural que englobi els espais dels Pessons, els Cortals, el Cubil i Ensagents. Una decisió que neix, segurament, de constatar que el turisme de muntanya està en auge a tot Europa i que val la pena aprofitar aquest corrent, no només per atraure nous visitants, sinó per posar en valor el patrimoni natural de la parròquia. Perquè el segell de «parc natural» suposa un compromís de gestió que prioritza la preservació dels valors d’aquests espais que són una autèntica joia i un pol d’atracció per a les persones a qui els agrada la muntanya, siguin locals o turistes.
De fet, la notícia arriba poc més d’una setmana després que el Govern presentés les millores al refugi guardat del Comapedrosa, al qual s’hi han destinat 260.000 euros. Aquell dia també es va poder comprovar la voluntat del ministre Francesc Camp de completar l’oferta de refugis guardats, buscant l’emplaçament per a un nou refugi a la vall del Madriu-Perafita-Claror.
En altres ocasions ens hem referit a la necessitat de diversificar l’oferta turística, cosa que implica potenciar els atractius del país més enllà de la neu i les compres. Potser els excursionistes no es gastaran tants diners com els esquiadors. Potser els esquiadors a l’hivern són excursionistes potencials a l’estiu i, creant les condicions perquè vinguin fora de la temporada d’hivern, estarem fidelitzant visitants tot l’any.
Tant les declaracions del cònsol menor d’Encamp, Jordi Torres, que està convençut que la proposta de parc natural podrà estar enllestida bans no s’acabi l’any, com la intenció de construir un nou refugi guardat són, doncs, bones notícies. Millors encara quan es materialitzin.
Una altra mesura que ha d’afavorir el turisme de muntanya o de natura és la modificació legislativa mitjançant la qual es creen els «allotjament rurals» com a tipologia específica d’establiment turístic. En aquest cas, l’orientació turística complementa l’activitat agrícola i ramadera i en permet també la seva preservació. Hem de tenir en compte que, en un entorn muntanyenc com el del Pirineu, a més dels paisatges naturals, els paisatges rurals tradicionals també tenen un gran valor, com ho demostra la inscripció de la vall del Madriu-Perafita-Claror a la llista del patrimoni mundial en la categoria de paisatge cultural.
El turisme de natura, per si sol, difícilment serà la solució a la important crisi que travessa el sector, però segurament hi pot ajudar. I el que és segur: és un turisme sostenible i poc agressiu amb l’entorn.
Per a més informació consulti l’edició en paper.