Search
Close this search box.

La tisora sanitària només allà on toca

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

L’estalvi en matèria sanitària està aixecant una gran polseguera en molts països, fins al punt que s’està posant en risc la tant preuada sanitat universal. És motiu de debat en la campanya presidencial dels Estats Units, també a Europa, i sobretot en una Espanya a la vora del rescat. D’Espannya, per la profunditat de les retallades i per la proximitat, és d’on ens arriben més notícies diariament. Hi ha una autèntica rebel·lió, amb metges que al·leguen motius de consciència per continuar atenent als immigrants sense papers.

A Catalunya, metges de família han trobat la manera d’evitar el pagament de l’euro per recepta i han elaborat una llista dels medicaments susceptibles de ser dispensats sense l’anomenat tiquet moderador, segons ha informat la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic).

La fórmula consisteix a receptar caixes amb poques pastilles al seu interior o dosis petites de fàrmacs per aconseguir que cap de les receptes inclogui medicaments de més d’1,67 euros, que és la xifra a partir de la qual es cobra l’euro per recepta.

Andorra no es queda al marge i reduir el percentatge de reemborsament d’alguns medicaments forma part de les mesures que es podrien aplicar per ajudar a la sostenibilitat de la CASS. Tot el que toca la sanitat és material sensible. De fet, ja hi ha accions em marxa. La CASS està intentant esgarrapar d’allà on pugui. Els responsables de la parapública estan aguditzant l’ingeni per aconseguir un estalvi davant d’una situació de màxima alerta. Fins a punt insospitats i que el consumidor fa uns mesos que ho està notant, o patint.

Així, fa uns mesos que la Seguretat Social va enviar un comunicat a totes les farmàcies en forma de recordatori. Concretament en el document es reitera que «no es poden dispensar medicaments per un període superior al mes de tractament. El Govern aposta per elevar el copagament en determinats medicaments, evitar els abusos de pacients i prestadors de serveis (metges), controlar les baixes laborals i revisar les prestacions per incapacitat laboral.

Fina ara la política que segueix la CASS es pagar el 75% dels medicaments que cobreixen les seguretats socials i franceses, però ahir en un comunicat la CASS va afirmar que continuarà finançant 81 medicaments no coberts a Espanya. Així ho va informar ahir a farmàcies i metges, de manera que dels 417 medicaments que l’Estat espanyol ha deixat de finançar, el Ministeri de Salut andorrà ha decidit mantenir el finançament a aquests 81 perquè consideren que «aporten un benefici terapèutic rellevant». Aquesta mesura s’aplicarà a partir del 17 de setembre.

És un gest que s’ha de destacar perquè demostra que en aquest àmbit s’hi treballa de forma racional sense aprofitar la conjuntura per passar la tisora allà on no toca.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Fabiola Sofia Masegosa
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu