La CASS es troba en una situació delicada, tant que requeriria d’un pacte d’Estat per donar suport a les reformes que es fan necessàries per assegurar-ne la seva existència, ja que ningú a dia d’avui es planteja que es pugui prescindir de l’assistència sanitària o de les pensions de jubilació.
L’objectiu més immediat és reduir el dèficit pressupostari, que posa en perill aquesta viabilitat. En aquesta reducció del dèficit en el pressupost de la CASS hi ha tingut molt a veure el treball encetat entre la parapública i els professionals mèdics. Només arribar el nou consell d’administració i veure les xifres que tenien sobre la taula, van iniciar una ronda de reunions amb els diferents col·lectius del país: metges, logopedes, farmacèutics, fisioterapeutes, dentistes… A tots ells els va avisar d’aquest diagnòstic inicial: amb un dèficit de 40 milions la situació és insostenible. A partir d’aquí els van exposar que es prendrien decisions que els afectarien. Tal i com va explicar el president de la parapública, «els vam demanar ajuda», i tot i que no els va agradar, van haver d’acabar acceptant.
Anar al metge és ara una mica més barat. Una consulta a un metge generalista, per exemple, costa al pacient un 5% menys, i una visita al dentista costa un 10% menys. La rebaixa de les tarifes de la CASS afecta a tots els prestadors, és a dir, s’aplica de manera global al col·lectiu sanitari. Les reduccions van del 5 al 20%, i es tracta d’un punt d’inflexió al sistema sanitari, perquè mai abans s’havia fet una regulació de tarifes a la baixa.
És just que les mesures per reduir el dèficit no se la carregui sempre la part més dèbil, que acostuma a ser el ciutadà o, en aquest cas, el afiliat a la seguretat social i que és al qui l’afecta directament la modificació de les prestacions. De fet, el col·lectiu mèdic sempre s’ha queixat de què la seva imatge s’ha vist malmesa en tot aquest assumpte i que a vegades se’ls ha assenyalat com els culpables de les pèrdues de la CASS.
Això no és cert, però sí que un dels grans beneficiaris de les despeses que assumeix la CASS són les consultes als facultatius, en part perquè fins ara hi ha hagut molt poc rigor en el control que la parapública ha exercit sobre el funcionament de les visites als metges, amb un sistema que no afavoreix l’estalvi perquè un mateix problema de salut pot ser objecte de diverses proves i de l’acció de diversos metges. Així, la CASS ha detectat que alguns metges estan responent a la rebaixa tarifària fent més consultes. Aquests seran els primers que rebran el toc d’atenció de la CASS, en el marc d’aquest exercici de control reforçat que s’està fent des d’aquest any. L’actuació de l’entitat ha de ser severa perquè el que fa és administrar els diners de tots.
Per a més informació consulti l’edició en paper.