Si hi ha un sector que es troba ben enfangat per la crisi és el de la construcció. Precisament ahir el cap de Govern, Antoni Martí, i el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, es van reunir amb diferents membres de l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda), als quals van exposar les mesures de xoc sobre el sector de la construcció anunciades aquest dimecres després de la sessió del Consell de Ministres. L’objectiu és el de modificar la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (LGOTU) en col·laboració amb els comuns i els agents implicats i entrar a tràmit parlamentari l’avantprojecte de llei que reguli aquestes mesures durant el pròxim mes de juny.
I és que fan falta accions urgents per a un sector que ja no pot resistir més, en part per la falta d’inversió pública, que ha quedar reduïda gairebé a zero a causa de la paupèrrima situació de les arques del Govern. El futur no sembla molt encoratjador, i continua actualment destruint llocs de treball amb una tendència que, en cas de perllongar-se, podria afectar fins a 1.000 llocs de treball durant aquest any. El col·lectiu reclama propostes com l’impuls de la rehabilitació d’edificis amb criteris d’eficiència energètica, promoure la inspecció tècnica d’edificis i equilibrar les inversions públiques per mantenir un nivell adequat. La modificació de la Llei del sòl contempla el fet de possibilitar als comuns la condonació o la reducció del percentatge de cessió obligatòria en sòl urbà consolidat. Aquesta mesura serà temporal per un termini d’entre sis i vuit mesos, ja que l’objectiu perseguit és que això tingui un impacte directe i immediat en el sector de la construcció.
Altres novetats que inclourà aquesta modificació és un procediment simplificat de llicències en què se substituirà l’autorització prèvia per un procediment declaratiu que permetrà començar en zero dies.
L’objectiu és clar. Donar totes les facilitats per animar el mercat immobiliari i pal·liar en el que sigui possible la crisi que afecta especialment a la construcció.
Però hi ha un detall que queda en l’aire, com és el de la morositat. La majoria de les empreses de la construcció són petites i mitjanes, i la morositat es converteix en una cadena que fa inviable el negoci per falta de liquiditat. I si l’empresari no disposa de líquid, no podrà generar llocs de feina, ni podrà començar nous projectes i en darrera instància tampoc podrà pagar les nòmines dels seus assalariats.
Per això cal que els responsables polítics es posin les piles per combatre els impagaments.
Per a més informació consulti l’edició en paper.