Les pedres, les de Casa de la Vall, seu –avui eminentment simbòlica– del poder legislatiu. I per llei, la llei de lleis, és a dir, la Constitució. La voluntat col·lectiva i sobirana del poble andorrà s’expressa a través del Consell General i es materialitza en el corpus legislatiu del Principat. És amb aquestes «pedres i lleis» que està construïda «la casa dels andorrans», segons la metàfora utilitzada pel síndic general, Vicenç Mateu, amb motiu de la presentació dels actes del Dia de la Constitució. És tan lògic i natural que sigui el Consell General qui organitzi la celebració d’aquesta jornada que el que sembla estrany és que fins ara no fos així.
Que el poder executiu, el Govern, «eclipsi» els poders legislatiu i judicial és, segurament, inevitable. Al cap i a la fi, fins que no s’executa una mesura, la ciutadania no en percep les conseqüències en primera persona. Però al Cèsar el que és del Cèsar… La llei fonamental va ser elaborada i aprovada al Consell General amb el consens de totes les forces polítiques. És per tant el Consell General, òrgan legislatiu i representatiu de la pluralitat política d’Andorra, a qui li pertoca organitzar els actes de commemoració de la Constitució. Organitzar-los i, com a mínim aquest any, centralitzar-los.
En un perímetre relativament reduït al voltant de Casa de la Vall, es concentraran tots els actes oberts al públic: visites guiades tant a Casa de la Vall com a la nova seu del Consell General, ballada de sardanes a la plaça del Consell General i concert de l’ONCA al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
De passada, la jornada vol servir per fer pedagogia sobre la institució i la tasca diària dels consellers i les conselleres generals. De fet, Andorra Televisió emetrà, el mateix Dia de la Constitució o la vigília, un documental que explica precisament quina és la feina que es fa al Consell General.
Amb tota la polèmica que hi va haver al voltant de l’aprofitament dels espais del Consell General per part d’organismes que depenen directament del Govern, es va centrar el debat més en el continent que no pas en els continguts. Potser ens hauria de preocupar més explicar les funcions dels diferents òrgans de l’Estat allà on pugui haver-hi confusió o desconeixement que no pas discutir per un espai físic –en el context que es planteja, de contenció pressupostària i d’estalvi per part de les administracions públiques, i sense caure tampoc en arguments demagògics per l’altre extrem.
El 14 de març, el Consell General pren les regnes de la celebració de la Constitució. Un canvi que contribueix a clarificar papers.
Per a més informació consulti l’edició en paper.