Espanya necessita esgarrapar diners d’allà on sigui. Les darreres dades de l’atur confirmen que està entrant en una fase de recessió, el dèficit s’enfila al 8%, la Seguretat Social té pèrdues i el panorama no és gens favorable per a una economia que té una incidència directa en l’andorrana.
La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar dijous noves mesures. La principal és la preparació d’una sèrie de projectes per elevar la recaptació en 8.161.000. Cal deduir que la major part de la xifra recaurà en l’anàlisi de la informació que antics paradisos fiscals –Andorra, Panamà i Antilles Holandeses– haurien de facilitar. De fet, la vicepresidenta va anomenar aquests tres territoris. D’altra banda, per reforçar encara més la lluita contra el frau s’anuncien més controls per detectar l’economia submergida, com són una major activitat dels inspectors fiscals, la intensificació en el pagament amb suport magnètic davant del efectiu i majors controls duaners.
Sobra fer al·lusió al conveni de no doble imposició, pel qual queda només la signatura definitiva i que és de gran interès per a Andorra i per a l’activitat exterior de les nostres empreses.
El nou Govern del PP vol esgarrapar diners. Tampoc es pot passar per alt la mesura anomenada d’autoregulació, que a la pràctica no és més que una mena d’amnistia fiscal per fer aflorar diner negre o dipositat en altres països.
Pel que fa al cas específic d’Andorra, que Sáenz de Santamaría va citar, potser caldrà que el Govern andorrà faci arribar de nou el missatge clar que el Principat ja fa temps que està fent els deures. Farà bé Madrid en estar menys atent d’Andorra, perquè els grans evasors, les grans fortunes, o els grans capitals tenen altres destinacions prou conegudes. El Govern de Rajoy podria preguntar sobre aquesta qüestió als mateixos països que han promogut la lluita contra els paradisos fiscals alhora que han encobert descaradament els seus protectorats financers, o fixar-se en altres països, com Belize (per posar un exemple), que mantenen l’etiqueta de paradisos fiscals i on aterren molts maletins d’origen espanyol.
El Principat ha anat superant tots els exàmens pel que fa a l’evolució del model fiscal (encara per acabar) i l’homologació és innegable. També ha de tenir clar el Govern de Madrid que una cosa és sol·licitar informació precisa seguint el procediment previst en l’acord d’intercanvi d’informació fiscal, que en cap cas té res a veure amb el que s’anomena expedició de pesca, o dades a l’engròs. Les paraules de la vicepresidenta és una forma d’atemorir per aconseguir la reacció desitjada.
Per a més informació consulti l’edició en paper.