Pensa mal i no erraràs: una dita popular que incita a la desconfiança permanent i per tot. La veritat és que no és gens fàcil trobar aquell punt de fràgil equilibri entre la ingenuïtat acrítica i la desconfiança crítica més enllà del que és raonable, i al final la nostra actitud davant de cada situació acaba depenent, en bona mesura, dels agents que hi participen i de la confiança –perdoneu la redundància de conceptes– que ens mereixen.
No és estrany, doncs, que qui desconfia de la contractació de Monitor Group per part del Govern, per currículum i pel cost que suposarà a les arques de l’Estat, estigui especialment atent a qualsevol moviment que pugui fer aquesta empresa. Però en el cas de la carta que ha circulat aquests dies entre els hotelers, sembla ser que no hi ha motius reals per malpensar –almenys aquesta és la interpretació que en fan des de la mateixa Unió Hotelera. Vaja, que Monitor Group no està contactant amb els hotelers del país per fer un negoci paral·lel a l’encàrrec que ha rebut del Govern d’atraure inversió estrangera, sinó que el contacte amb els hotelers locals respon precisament a aquest encàrrec i a la voluntat de crear sinergies entre empresaris hotelers d’aquí i empresaris i grups hotelers de fora.
Dit d’una altra manera: Monitor Group no cobrarà del Govern per atraure inversors del sector hoteler i cobrarà alhora una comissió dels hotelers per posar-los en contacte amb empresaris de fora: el fet de mirar d’establir contactes és, en realitat, part de la feina encomanada pel Govern. De fet, a l’encapçalament mateix de la carta –redactada únicament en castellà, per cert–, hi diu clarament: «Com a part de la Iniciativa Actúa, l’equip de Monitor Group esta treballant conjuntament amb el Govern d’Andorra i la Unió Hotelera d’Andorra per suportar el desenvolupament del sector turístic-hoteler i contribuir al creixement econòmic del país».
Sobre la confidencialitat del tractament de les dades, la Unió Hotelera entén que no es tracta de fer res d’esquena al Govern, sinó de mantenir en privat les negociacions i les estratègies de cada empresa hotelera fins que no es tanqui efectivament algun acord.
I sigui dit de passada: el plantejament de Monitor Group és prou intel·ligent perquè, en comptes de posar en peu de guerra a l’empresariat andorrà davant la possible entrada de grups estrangers al sector hoteler, el que mira de fer és promoure acords entre uns i altres. El que caldrà veure és, si en la recerca de sinergies, s’hi troben igual de còmodes petits i grans.
Per a més informació consulti l’edició en paper.