Search
Close this search box.

Encara hi ha tics parroquialistes

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Els cònsols de les set parròquies es van trobar ahir amb el cap de Govern, Toni Martí, per encetar unes converses tan importants com és la reforma del sistema de competències i transferències. El portaveu de la trobada i cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, va expressar que de moment només es tracta d’una primera presa de contacte que ha servit per marcar la metodologia de treball, i que l’objectiu és poder enllestir la negociació durant l’any vinent. Mandicó va indicar que la voluntat és buscar «qui ha de fer què, com s’ha de fer i com es finança», i que es treballarà sobre la tasca que ja van iniciar els cònsols de l’anterior mandat. En referència a les manifestacions fetes dijous en la reunió amb afiliats i simpatitzants pel president de DA, Toni Martí, en què aquest va assegurar de forma contundent que s’ha d’acabar amb l’esperit parroquialista ja que l’actual sistema és insostenible, Mandicó entén aquestes manifestacions en el sentit que amb el treball que ara es comença, «s’aconseguirà gestionar les competències de manera diferent, i això aportarà un estalvi», i al mateix temps un benefici de cara al ciutadà. «En cap cas això vol dir que el cap de Govern vulgui que desapareguin les parròquies», va dir Mandicó.

Evidentment que estam parlant d’un altre debat, doncs Andorra no s’entendria sense parròquies. Es tracta del que comunament s’anomena el país dels set campanars que acompanyen al del Govern.

S’ha de buscar l’eficiència i evitar duplicitats. Amb la crisi hi ha hagut un clar canvi de mentalitat. S’ha acabat amb l’època de la rivalitat, amb un pavelló esportiu faraònic en cada parròquia, una guarderia, centres de congressos, …

Martí va parlar molt clar: «L’esperit parroquialista s’ha acabat, i les set Andorres no tenen cap sentit i són del tot insostenibles».

«No es tracta de fer un debat únicament sobre si el Govern ha de recentralitzar competències i recursos o de si els comuns han de tenir més diners i més atribucions. Dels que es tracta és que el ciutadà rebi el millor servei de la manera més eficient possible», va afegir el president de DA i cap de Govern. I la va clavar, perquè al final l’objectiu és que el ciutadà rebi una major atenció indepentment de l’administració que la presti, amb un major estalvi sense que s’hi ressenti la qualitat. Pot semblar una quimera, però és possible des del principi de solidaritat i partint de la idea de mancomunar, que ja s’ha posat en pràctica.

De moment els comuns ha recollit favorablement la proposició de llei de serveis socials i sociosanitaris de DA que preveu que l’atenció domiciliària sociosanitària passi a ser una competència del Govern. Pas a pas, i lògicament amb el debat de les transferències en primer lloc.

No serà tant fàcil, perquè encara queden tics parroquialistes, no només entre els polítics sinó entre els mateixos ciutadans.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Fabiola Sofia Masegosa
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu