Encara que sembli estrany, el disseny del nou marc fiscal i l’obligació de presentar els comptes cada any tindrà un efecte positiu per clarificar el volum d’empreses actives en aquest país. Sovint les estadístiques i el nombres distorsionen la realitat si no són interpretades correctament, i el problema amb què es troba l’Executiu és que no sap amb exactitud quines societats estan actives i quines hi figuren com actives però en realitat no tenen cap mena d’activitat. Per aquest motiu és difícil esbrinar quan són, encertadament, els empresaris que han complert amb l’obligació de presentar els comptes de les seves societats o bé de fer la seva pertinent declaració jurada de que no superen la quantitat per lliurar aquests comptes, establerta en un llindar de menys de 150.000 euros.
En aquestes mateixes pàgines publicàvem que del 4 de gener al 5 de juliol passats el BOPA ha publicat 119 societats en procés de liquidació que s’afegeixen a les 170 liquidades l’any passat, un dels pitjors anys des que la crisi econòmica va començar a assetjar el país, el 2008. Però, si el nombre de societats en liquidació durant els primers sis mesos de l’any es manté, l’exercici es tancarà amb un increment del 140% i vora 240 societats donades de baixa. El mateix ministre d’Economia, Jordi Alcobé, va reconèixer que la crisi hi és i per a molt, però va assenyalar que és cert que hi ha societats que estaven apagades, sense activitat, i que ara amb el nou ordre fiscal, havent de presentar els comptes, moltes opten per extingir-se. I va recordar que les societats que no tenen activitat també han de presentar els comptes. Alcobé també va treure ferro a l’estadística i va afegir que «és més fàcil constituir una societat que liquidar-la perquè cal avisar els creditors, si n’hi ha, per això es fa publica la liquidació». Ahir mateix ampliàvem la informació constatant que els titulars andorrans de les societats que es liquiden expliquen que en molts casos es tracta de regularitzar empreses aturades des de fa temps. Una observació que coincideix amb la percepció de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). «Hi ha casos de tot, empreses que no funcionen i ara que han de pagar més impostos tanquen», constata el president de la CEA, Xavier Altimir, mentre que «d’altres que costava pocs diners de mantenir-les i estaven inactives, es donen de baixa pel mateix motiu».
Per això cal insistir que es positiu que es faci aquesta neteja per conèixer l’economia real del país, perquè alhora permetrà determinar amb major precisió el PIB autentic del país i als mateixos empresaris determinar si la seva empresa és rendible.
No serà fins a l’any vinent, amb la presentació un altre cop dels comptes, quan el Govern disposi de dades fiables sobre el veritable teixit empresarial d’Andorra.
Per a més informació consulti l’edició en paper.