Search
Close this search box.

El retràs en les accions alimenta la crisi

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El país té massa problemes com perquè ens anem per les branques o oblidem arrels i tronc que fan que l’arbre fructifiqui. Discutim de temes parcials, sectorials i de vegades purament personals –i intransferibles– i oblidem els principis que afecten a tots.

Aquest és el problema, per tant el pecat, del neoconservadorisme. Hem de saber aprofitar tot allò que és útil i eliminar aquells elements que mai més ens seran necessaris. Sota el qualificatiu de neoconservador s’amaga una varietat de posicions que vénen de lluny i obeeixen a raons plurals, en el seu moment, però obsoletes del tot ara.

Aquells que parlen de canvi, però que no el desitgen, perquè ja estan bé com estan, promouen moviments plurals i crítiques justificades a posicions bel·ligerants excessives, simplificadores i per tant, estèrils.

Defensar l’obertura econòmica amb matisos és posar un pedaç petit a un forat molt gran. No serveix per a res. En el moment de canviar els llençols de les actuacions públiques hem de saber afegir més que guardar. Recordar ara el socialisme d’esquerres dels 70 a base de criticar el capitalisme petit del neoliberalisme actual es perdre el temps.

Els excessos en tota evolució ideològica acostumen a produir patologies que culminen en un canvi permanent de camisa. No és això el que necessitem. Sinó que la peça estigui neta i ens faci desaparèixer les vergonyes. El neoconservadorisme de qui no vol que res canviï, fent veure que alguna cosa està canviant és una barreja molt clara d’egoisme i fonamentalisme. Aquestes tendències, malgrat que viuen amb força en alguns sectors, estan en decadència. Assistim ara a una evolució que busca més unir que separar, sumar que restar i no dividir sinergies, sinó multiplicar-les.

A falta d’altres capacitats, l’entrega fidedigna a una causa pot dissimular la manca d’exigència, o sigui l’engany. Saber el que volem i donar a conèixer com ens agradaria fer-ho és una feina pedagògica que ens farà molta falta en el començament d’aquest 2012 tan farcit d’incògnites i tan necessari d’aclariments.

Sobra de tot. Únicament falta voluntat política de donar sentit a les coses. El retràs en les actuacions augmenta la crisi. No tenim massa temps i no el podem perdre, ni confiar en un any de transició cap al 2013 que ningú sap que oferirà, per la qual cosa els gestors polítics i els agents econòmics han de treballar amb celeritat, i aturar un dèficit sense aturar l’economia.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Marian Fernández
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu