Propostes agosarades. Així va definir ahir el president de la CEA, Xavier Altimir, el document estructurat en el projecte Andorra té futur que la Confederació, juntament amb la Cambra de Comerç i l’Empresa Familiar han fet arribar al cap de Govern.
Les propostes dels empresaris es podran compartir o no, totalment o parcialment, però s’ha de ser agosarat per fer front a aquesta crisi que, segons els darrers indicadors econòmics, encara no entreveu la sortida del fosc túnel. Agosarades, i algunes amb tota probabilitat crearan polèmica. Per exemple, la proposta, encara que també sigui a tall d’exemple, de la privatització o externalització (que és el mateix) d’alguns dels serveis que actualment donen les administracions. Dins d’aquest àmbit va sorgir el nom d’RTVA, la televisió pública que se sosté gràcies a les aportacions del Govern i que arrossega un deute que sembla fins el moment impossible de superar. En aquest aspecte és necessària una reflexió profunda, perquè cap Govern renunciarà a una radio i televisió estatals, i perquè Andorra com a país ha d’oferir als seus ciutadans uns mitjans públics. Tema a part hauria de ser el debat del model de televisió que es vol, i també la gestió que s’ha dut a terme en els darrers anys tot i que s’hagi millorat. I, evidentment, sobre la taula s’ha de posar la discussió de què les empreses privades puguin accedir a llicències per posar en marxa un canal televisiu, com passa arreu del món, ja que el monopoli actual d’ara sembla una mera peculiaritat andorrana.
La CASS forma part també del document. La situació de la parapública és ara per ara molt delicada i ningú dubta de què s’hauran d’adoptar mesures, algunes de les quals seran impopulars. Es parla d’estalvi i de mantenir la qualitat de les prestacions, una combinació per a la qual s’haurà de trobar una fórmula màgica. La Cambra i les dues patronals que ahir van comparèixer davant els mitjans de comunicació ho tenen clar, tot i que deixen la decisió final en mans de la CASS, que és a qui li pertoca. Així, els empresaris es mostren partidaris de revisar el model actual de copagament a l’alça, el que suposaria un major cost per als usuaris de la sanitat pública, especialment pel que fa a la compra de medicaments i als actes mèdics. També donarà molt a parlar aquesta proposta, perquè en definitiva qui més patiria una model de salut més car serien els ciutadans amb menys recursos i, per tant, amb més dificultats econòmiques. S’ha de tenir molta cura en aquest àmbit. Mancomunar serveis, una política que ja s’està fent, és una opció a seguir. I torna a sorgir de nou el casino, que sembla encara un tabú incomprensible.
Per a més informació consulti l’edició en paper.